Uspěje komunitní centrum v soutěži Adapterra Awards?

28/8 2019

Nadace Partnerství vyhlásila letos soutěž Adapterra Awards, která hledá a oceňuje projekty, které ochlazují naše města a pomáhají zadržovat vodu v krajině. Mezi nominovanými nechybí ani porubské komunitní centrum, které se otevře 2. září.

Uspěje komunitní centrum v soutěži Adapterra Awards?

Podpořte komunitní centrum v soutěži Adapterra Awards.

Do soutěže odborníci z Nadace Partnerství vybrali dvanáct projektů z celé země a nechybí mezi nimi ani Komunitní centrum Všichni spolu, které se pro veřejnost otevře 2. září letošního roku. Budovy centra, které leží v Pustkoveckém údolí, jsou postaveny tak, aby v maximální možné míře zadržovaly v lokalitě vodu. Většina střech je osázená rostlinami a zpevněné plochy umožňují vsakování vody. Déšťovka se zadržuje v nádrži a zpětně se využívá. Pro vytápění i chlazení se používá tepelné čerpadlo.

„Ostrava se stejně jako jiná města potýká s postupným nárůstem průměrných teplot, vlnami veder a přehříváním umělých povrchů. Při stavbě komunitního centra jsme na změny klimatu mysleli. Nechali jsme vybudovat prostor, kde je i v horkém létě příjemná teplota. Částečně zelené střechy zadržují vodu a ulevují přetížené kanalizaci při přívalových deštích. Takzvaná smyslová zahrada plná trvalek a bylin navíc slouží ke vzdělávání. Zachycená dešťová voda se zpětně využije například při zalévání,“ uvedla místostarostka Petra Brodová.

Hlasovat mohou lidé na stránce www.adapterraawards.cz do 25. září 2019. Každý může ze své adresy hlasovat dvakrát. Městský obvod Poruba zve všechny zájemce, aby se od 2. září přišli do komunitního centra podívat a pokud se jim bude líbit, aby ho ocenili v hlasování.