Den zdraví se zaměří na zdravý pohyb

16/9 2019

Třetí ročník akce Den zdraví se bude konat 19. září od 10 do 17 hodin na Havlíčkově náměstí. Letošní ročník nese podtitul Pohni se svým zdravím a bude zaměřen hlavně na zdravý pohyb.

Den zdraví se zaměří na zdravý pohyb

Na Dni zdraví se naučíte správně čistit zuby. Foto: Jiří Birke

Potřetí se letos bude na Havlíčkově náměstí konat akce zaměřená na zdraví – Pohni se svým zdravím / Den zdraví 2019. Akci pořádá městský obvod Poruba společně s Krajským úřadem Moravskoslezského kraje.

Nepřehlédnutelný bude například model tlustého střeva v nadživotní velikosti, kterým mohou návštěvníci nejen procházet, ale navíc zjistit další informace o onemocněních tohoto orgánu a jejich prevenci. Ve stánku RBP najdete podologickou poradnu (péče o chodidla), měření skutečného cévního věku a další odborná vyšetření. Na stanovišti Krevního centra FNO zjistíte svou krevní skupinu z pouhé kapky krve. Hned vedle vám ze stejného vzorku krve změří Státní zdravotní ústav hladinu cholesterolu v krvi. Nezapomínáme ani na zdravý chrup. Krokodýl dětem ukáže, jak si správně vyčistit zoubky.

V blízkosti sanitních vozů si zopakujete základy resuscitace a poskytování první pomoci. A protože i hlava je důležitá, naučí vás spolek Mens Sana, jak trénovat svou paměť. Stan Lékařské fakulty Ostravské univerzity (LF OU) nabídne hned několik aktivit – studenti vás naučí vyznat se v etiketách na potravinách, dopoledne si můžete otestovat rovnováhu a od 13 do 16 hodin zde budou probíhat ukázky ergoterapie.

Letošní ročník bude zaměřen hlavně na zdravý pohyb, který může být také zábavný. Kolemjdoucí se budou moci zapojit do tanečního workshopu, maminky si mohou vyzkoušet strollering, což je kondiční cvičení s kočárky. Lekce tradičního čínského cvičení čchi-kung vás naopak uklidní a navodí pocit pohody. Sportovní vyžití bude připraveno i pro nejmenší.

Ke zdraví patří i dobré jídlo, na které se můžete zastavit mezi mnohými aktivitami v kavárničce pod širým nebem.

 logo kraje