Poruba má nové zázemí pro oddělení technických služeb

31/10 2019

Moderní zázemí, šatny, dílny a sklady. To vše obsahuje nové zázemí pro oddělení technických služeb, které vyrostlo v areálu lehkého průmyslu Nad Porubkou.

Poruba má nové zázemí pro oddělení technických služeb

Slavnostní otevření zázemí. Foto: Jiří Birke

Jednou z důležitých činností městského obvodu je zajišťování čistoty a upravenosti veřejného prostranství, jeho atraktivnosti jak pro místní občany, tak i pro přijíždějící návštěvníky obvodu. Oddělení technických služeb Úřadu městského obvodu Poruba provádí čištění a údržbu veřejných prostranství, včetně drobného městského mobiliáře.

Prostory v objektech dosavadního zázemí byly nejen kapacitně nedostačující pro potřeby oddělení, ale byly také umístěny v budovách, jež jsou ve špatném technickém stavu. Například budova na Vřesinské ulici, kterou oddělení využívalo, vykazuje výrazné statické poruchy.

V novém areálu, který vyrostl v ulici Nad Porubkou, stojí provozní budova s kancelářemi, sociálním zázemím pro zaměstnance a technickým zázemím (dílny, sklady, technická místnost). V areálu jsou k dispozici zpevněné plochy a krytá stání pro osobní a užitkové služební vozy.

„Technické služby jsou pro nás velmi důležité. Plánujeme jejich výrazné rozšíření, a proto jsme potřebovali zázemí, které jim poskytne vše, co potřebují. To se podařilo najít v Areálu Nad Porubkou. V nové budově má oddělení k dispozici sklady, šatny a dílny na jednom místě. Areál umožnuje i parkování techniky, kterou chceme v následujících letech výrazně rozšiřovat,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Poruba je už nyní schopna vlastními silami částečně obstarávat běžnou údržbu chodníků a další práce, které jsou důležité pro lepší vzhled obvodu. „V budoucnu bychom rádi postupně převzali některé činnosti, které pro nás nyní zajišťují externí firmy. Veškerá tato opatření směřují k maximalizaci efektivity vynaložených finančních nákladů, které obvod na tuto činnost vydává. Bude to samozřejmě postupný proces, který ještě nějakou dobu potrvá. Ale výsledkem by měly být kvalitní technické služby, které budou zajišťovat většinu prací ve veřejném prostoru,“ řekl místostarosta Miroslav Otisk.

Areál je vybudován tak, že v případě potřeby ho nebude těžké rozšířit. Projekt zázemí vytvořilo Projektstudio EUCZ a postavila ho firma Stavos Stavba. Celá stavba stála cca 36 milionů korun.

„Díky tomu, že na oddělení technických služeb pracují opravdu šikovní řemeslníci, podařilo se ušetřit například při pořizování nábytku. Část si ho vyrobili samotní zaměstnanci,“ dodal Miroslav Otisk.

Více informací o zázemí pro oddělení technických služeb zde.