Vraky aut mizí z ulic Poruby

4/1 2021

Novela zákona umožnila obcím efektivnější odtah nepojízdných vozidel. Poruba se loni zbavila třinácti vraků, zbývající by měly z ulic zmizet v letošním roce.

Vraky aut mizí z ulic Poruby

Odtah vraku. Foto: Jana Janošcová

V ulicích Poruby bylo v roce 2020 evidováno devětašedesát nepojízdných vozidel. Aut, která mnoho řidičům zvedají adrenalin, protože zabírají volná parkovací místa. Co s nimi? Řešení je na první pohled jednoduché: zavolat odtahovku a odvézt je pryč. Přestože v reálném životě je to mnohem složitější, loni se povedlo ulice Poruby aspoň částečně vyčistit. A to je pokrok oproti roku 2019. Tenkrát byla nepojízdná vozidla v podstatě neřešitelná. Odtáhnout bylo možno snad jen auto, která nemělo motor. A i to bylo s otazníkem. I proto Poruba v roce 2019 neodtáhla jediné vozidlo, loni jich bylo už třináct.

„Novela zákona o pozemních komunikacích nám od dubna umožňuje po předcházejících výzvách odvést vůz, který má půl roku propadlou technickou kontrolu. Aktivně jsme se toho chopili a hned, jak to bylo možné, jsme začali s odtahem. Celkově se nám podařilo z ulic odvést třináct vozidel. Bylo by jich více, ale nejdříve musíme vyřešit problémy s veřejnou dražbou,“ uvedl místostarosta Miroslav Otisk.

Dražba je nutnou podmínkou před ekologickou likvidací. Neexistuje jednotný způsob jejího provádění, ani žádný metodický pokyn, jak to dělat. A obce si s tím většinou nevědí rady. „Města nejsou zvyklá provádět dražby. Ale my jsme připraveni a tento rok s nimi začneme. Chceme proces od první výzvy majiteli až po likvidaci případně prodej vozu co nejvíce urychlit. Věřím, že se nám to podaří,“ řekl místostarosta.

Z devětašedesáti nepojízdných vozidel, které Poruba eviduje, celých třiatřicet odstranili na základě výzvy sami majitelé, třináct bylo odtaženo. „Zbytek chceme vyřešit tento rok. Chceme co nejrychleji uvolnit parkovací místa, která tato vozidla zbytečně zabírají,“ poznamenal Miroslav Otisk.

Nepojízdná vozidla hlásí nejčastěji sami Porubané a strážníci, aktivně je vyhledávají i zaměstnanci městského obvodu Poruba. „Chtěli bychom lidi poprosit, aby k hlášení využívali webovou stránku města cistaova.ostrava.cz. Tam mohou hlásit nejenom vraky, ale jakékoli závady a nedostatky ve veřejném prostoru. Má to řadu výhod. Jejich podněty se shromažďují na jednom místě a jsou anonymní. Jsou předány rovnou konkrétnímu zaměstnanci k řešení a oznamovatel si může kdykoli zkontrolovat, jak se jeho podnět řeší,“ řekl místostarosta Miroslav Otisk.