Porubu čeká první z dopravních uzavírek

10/3 2021

Už 15. března začnou stavební práce na Mongolské ulici. Rekonstrukce, kterou dělají Ostravské komunikace, bude trvat do půlky června. Další dopravní stavby začnou i díky zásahu Poruby později.

Porubu čeká první z dopravních uzavírek

Mongolskou a Sjízdnou čekají opravy. Foto: Ostravské komunikace

Čtyři stavby, čtyři investoři. Ostravské komunikace chystají opravu Mongolské a Sjízdné, Lidl zase kruhový objezd v ulici Nad Porubkou, Ředitelství silnic a dálnic rekonstrukci mostu u benzínové pumpy na ulici 17. listopadu a dopravní podnik bude modernizovat trať od Vozovny po Slovan. A to vše se mělo konat v podstatě najednou.

„Hned, jak jsme se o plánech jednotlivých společností dozvěděli, začali jsme jednat. Jednotlivé stavební akce jsme museli časově zkoordinovat, aby se lidé mohli dostat z a do Poruby. Pokud by se vše uskutečnilo podle původního plánu, přineslo by to obrovské dopravní problémy. Naštěstí se nám podařilo domluvit se především s Ostravskými komunikacemi a Lidlem. Ti první uspíšili zahájení oprav, druzí odložili termín prací. Stavby tak na sebe navážou,“ uvedl místostarosta Miroslav Otisk. Nepříjemnosti lidem způsobí i další dvě rekonstrukce, ale ty počítají jen s částečnou uzavírkou a obě místa by měla zůstat průjezdná.

Jako první začne už 15. března oprava na ulicích Sjízdná a Mongolská. Rekonstrukce za zhruba 13 milionů korun bude trvat do půlky června. Ostravské komunikace budou frézovat vozovku a sanovat její podklad. „Práce jsou rozděleny do čtyř etap, které postupně omezí průjezd automobilů, pozmění trasy autobusů MHD a dočasně přesunou zastávku Řecká ve směru k Opavské ulici. Samotné Opavské, tedy hlavní porubské dopravní tepny, se opravy nedotknou," sdělil výrobní náměstek Ostravských komunikací Petr Uhlíř.

Až do 12. dubna bude opravovaný úsek průjezdný v jednom pruhu, pro chodce bude připraven provizorní chodník a autobusová zastávka Řecká se posune asi o 100 metrů. Od půlky dubna bude ulice na skoro měsíc zcela uzavřena. Podle plánu opravy skončí 13. června a o den později se začne pracovat v ulici Nad Porubkou.

Už první dubnový den začnou práce na rekonstrukci mostu přes Porubku na ulici 17. listopadu.

Velké dopravní stavby v Porubě 
termín akce investor
15. 3. 2021 – 13. 6. 2021 Mongolská, Sjízdná Ostravské komunikace
14. 6. 2021 – 31. 8. 2021 dopravní napojení Lidl, Nad Porubkou Lidl ČR
1. 4. 2021 – 30. 11. 2021 oprava mostu 17. listopadu Ředitelství silnic a dálnic
1. 7. 2021 – 31. 8. 2021 rekonstrukce tramvajové trati Opavská Dopravní podnik Ostrava