Festival Cirkulum žije. Pátý ročník se uskuteční netradičně v srpnu

12/5 2021

Pokud to epidemická situace dovolí, do ulic Poruby se opět vrátí to nejlepší z nového cirkusu. Organizátoři festivalu Cirkulum připravili na začátek srpna bohatý program.

Festival Cirkulum žije. Pátý ročník se uskuteční netradičně v srpnu

Ilustrační foto: archiv ÚMOb Poruba

Loňský ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu měl být velkolepou oslavou tohoto druhu umění. Ulice Poruby měl rozzářit už popáté a všichni společně jsme toto jubileum chtěli oslavit. Bohužel přišel covid a ten veškeré oslavy utnul. Podaří se pátý ročník uspořádat aspoň letos? Organizátoři jsou přesvědčeni, že ano. Tentokrát ne v červnu, ale v srpnu – od 6. do 8. 8.

„Snažíme se najít takový koncept, aby se festival mohl uskutečnit za dodržení nejpřísnějších hygienických podmínek. Bedlivě sledujeme veškerá protiepidemická opatření a doufáme, že budeme schopni je splnit,“ uvedl ředitel festivalu Václav Pokorný.

Zatím není jasné, jaký formát festival bude mít. Uvidí se podle aktuálních opatření, zda organizátoři budou moci zachovat i oblíbená interiérová představení v šapitó ve středovém pruhu Hlavní třídy, nebo se celá akce uskuteční pod širým nebem.

„Pracujeme se všemi variantami. Ale jisté je, že scény vytvoříme na několika místech Hlavní třídy, kde budou vystaveny loutky v nadživotní velikosti a obří kulisy. U nich budou umělci vystupovat. Diváci se nemusejí bát, že by byli o něco ochuzeni. Počítáme s kvalitní účastí a většina umělců měla vystoupit už loni. Jsme přesvědčeni, že se bude na co dívat,“ řekl ředitel festivalu.

Za zmínku stojí například světelné loutky ryb a medúz či obří anděl nebo lev. „Je to zcela unikátní instalace, která propojuje svět divadla a výtvarného umění s moderními technologiemi. Většina těchto kulis byla použita na světové výstavě EXPO v Šanghaji a objeví se i na EXPO 2022 v Dubaji. Na venkovních scénách vystoupí umělci ze Švýcarska, Itálie, Španělska či Francie a jako každý rok nebude chybět ani náš Cirkus trochu jinak,“ poznamenal Václav Pokorný.

Hlavním partnerem festivalu je městský obvod Poruba, který akci podporuje od samého začátku. „Velice mě mrzelo, že jsme loni nemohli festival uspořádat. Věřím, že letos se to povede a protiepidemická opatření nám to umožní. Všichni už se těšíme, až budeme moci opět vyrazit za kulturou a Cirkulum je akcí, která každoročně dokázala přilákat lidi ze širokého okolí i zahraničí,“ řekla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Dalšími významnými partnery jsou Moravskoslezský kraj, město Ostrava a Ministerstvo kultury ČR.