Poruba ukončila smlouvu s firmou, která měla kosit trávu

31/5 2021

Letos se o porubské trávníky měla starat jiná firma než v minulosti. Bohužel své závazky neplnila a Rada městského obvodu Poruba s ní ukončila smlouvu. Nový zhotovitel bude znám do několika dní.

Poruba ukončila smlouvu s firmou, která měla kosit trávu

Ilustrační foto: Martin Otipka

Každý, kdo se v poslední době procházel Porubou, si musel všimnout, že tráva na většině míst je mnohem vyšší, než by měla být. První seč už měla být hotová, trávník na mnoha místech ale dosahuje skoro až k pasu. Situace už byla natolik vážná, že si vyžádala radikální řešení.

„Firma v loňském roce vyhrála veřejnou zakázku, kterou jsme vypsali. Předložila nejlepší cenu a pozitivní reference z několika velkých měst. Neměli jsme nejmenší důvod předpokládat, že dojde k nějakým problémům,“ uvedl místostarosta Miroslav Otisk.

Ale problémy se bohužel objevily. A rozhodně nešlo o nějaké maličkosti. Firma měla málo techniky i zaměstnanců a ke kosení používala zahradní sekačky, což na obrovských plochách městské zeleně působilo jako špatný vtip. Velmi brzy se dostala do velkého skluzu, který den ode dne narůstal.

„Po několika kontrolních dnech a opakovaných výzvách k nápravě jsme byli pokaždé ujišťováni, že se situace zlepší a vše doženou. Ale první seč už měla být dávno hotová a přitom na většině míst se ještě vůbec nekosilo. Nezbylo nám nic jiného, než přistoupit ke krajnímu řešení a smlouvu s firmou ukončit. Zároveň jsme vyzvali společnosti, které skončily na druhém a třetím místě, aby podaly svou nabídku. Čas mají do středy a v pátek bychom na schůzi rady měli vybrat nového zhotovitele,“ řekla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Ale ani v meziobdobí se práce nezastaví. „Prozatím bude kosit sdružení firem, které tuto práci dělalo už loni. Počítáme s tím, že do patnácti pracovních dnů se podaří dohnat skluz a pak už vše půjde podle plánu,“ slíbil Miroslav Otisk.

Protože mezitím tráva přerostla, bude se muset na některých místech uplatnit speciální technika pokosu. „Tráva se nejdříve podsekne a nechá se několik dní vyschnout. Teprve pak se sesbírá a odveze. Může se stát, že část trávníků dostane žlutou barvu. Ale to není nic špatného. To je jen důsledek toho, že se slunce nedostalo až dolů a spodní část stvolů zežloutla. Brzy se to spraví a v dalších sečích už bude vše normální,“ uvedl vedoucí odboru technických služeb a zeleně Pavel Janků.

Kosit se ale nebudou všechny plochy v Porubě. Už několik let je na Jilemnického náměstí květinová louka, další vyroste na Francouzské ulici. A zhruba dva hektary se budou kosit šachovnicovým způsobem tak, aby vždy jedna pětina zůstala vyšší. Lidé se ani nemusí bát, že by se tráva sekala takzvaně na hlínu, protože trávníky by měly být o něco málo centimetrů vyšší než v předchozích letech. Ačkoli letos se asi sucha obávat nemusíme, je to reakce na horká léta bez deště, která Česko trápila v posledních letech.