CIRKULUM je zpět a chce opět bavit

30/7 2021

Pátý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM začíná už 6. srpna a opět představí to nejlepší, co tento druh umění nabízí.

CIRKULUM je zpět a chce opět bavit

Tři dny doslova nabité zážitky. Čtyři scény, na kterých vystoupí hvězdy nového cirkusu i místní umělci. A po roce nejrůznějších protiepidemických opatření konečně opět zaplněná Hlavní třída, kde se lidé budou bavit. Tak bude vypadat pátý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM.

„Věřím, že program festivalu nadchne všechny příznivce nového cirkusu a pouličního umění. Letošní dramaturgie je víceméně evropská. Stále panují cestovní omezení a dostat sem nějakou company z jiného kontinentu není jednoduché. Přesto se nám to povedlo a máme vystupujícího i z Brazílie,“ uvedl ředitel festivalu Václav Pokorný.

Stejně jako v minulosti i letos nebudou chybět interiérová představení. Ty letošní budou ale výjimečná. Aspoň prostředím, ve kterém se budou odehrávat. „Jsme domluveni, že je odehrajeme v Domě kultury Poklad. Zahájíme vystoupením Cirkusu trochu jinak s názvem Konkurz. Bude to vůbec první představení po rekonstrukci Pokladu. Těšíme se na to a doufáme, že s Pokladem budeme spolupracovat i v budoucnosti,“ řekl Václav Pokorný.

Druhé interiérové představení přiveze stará známá skupina Losers Cirque Company, která v Ostravě vystoupila už loni. Představí se s mezinárodně oceňovaným představením The Losers. Neskutečný zážitek pak slibuje italské trio 3 Chefs, které vystupovalo i v proslulém Cirque du Soleil na Expo 2015 v Miláně.

Diváci nepřijdou ani o šapito ve středovém pásu Hlavní třídy. Vystoupí v něm funky klaun Hugo Miró ze Španělska, česká dvojice CoCo & LuLu a mladá cirkusová krev Cirque teen Academy z UmCirkum. Vstupenky na všechna představení v DK Poklad a šapito lze zakoupit na webu cirkulum.reenio.cz.

Tradičně bohatý bude i pouliční program. Soustředit se bude kolem kruhového objezdu Hlavní třídy a na návštěvníky čeká spousta zábavy i neskutečných akrobatických čísel. „Představí se například extravagantní žonglérská dvojice v rytmu bicích a chaosu La Sbrindola či neskutečně vtipný Mantega s barmanskou show. Zajímavou show nabídne i ostravské uskupení The Gentlemen, které vystoupí na skákací lavici a umělci budou létat až pět metrů vysoko. Ale to jsou jen některá z představení. Chystáme toho samozřejmě mnohem více, a to i na dalších scénách,“ poznamenal ředitel festivalu.

Připravena je i tradiční La Rambla, kam se po fenomenálním diváckém úspěchu z roku 2018 vrací Agro The Clown, návštěvníci se mohou těšit i na netradiční skulptury Oculus a další program.

„Jsme rádi, že i po roční pauze se nám podařilo připravit bohatý a pro diváky atraktivní program. Festival vdechne porubským ulicím umělecký a kreativní život a věříme, že si návštěvníci odnesou plno nezapomenutelných zážitků. Chceme všem vyslat signál, že kultura žije a je nedílnou součástí našich životů,“ dodal Václav Pokorný.

Hlavním partnerem festivalu je městský obvod Poruba, který akci podporuje od samého začátku. „Velice mě mrzelo, že jsme loni nemohli festival uspořádat v plném rozsahu. Věřím, že letos se to povede a protiepidemická opatření nám to umožní. Všichni už se těšíme, až budeme moci opět vyrazit za kulturou a CIRKULUM je akcí, která každoročně dokáže přilákat lidi ze širokého okolí i zahraničí,“ řekla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Dalšími významnými partnery jsou Moravskoslezský kraj, město Ostrava a Ministerstvo kultury ČR, Nadace ČEZ a Evropská komise.