Nový školní rok přináší řadu novinek

1/9 2021

Od nového školního roku Poruba rozšiřuje možnost alternativního vzdělávání a vůbec poprvé otvírá přípravnou třídu. Do prvních tříd letos nastoupilo 537 dětí.

Nový školní rok přináší řadu novinek

První školní den. Foto: Jiří Birke

Na začátku nového školního roku se do lavic dvanácti porubských základních škol usadilo 5416 žáků. Prvňáčků je 537 a chodit budou do sedmadvaceti prvních tříd. „Naše školy mají velmi dobrou reputaci a těší mě, že je navštěvují nejenom děti z Poruby, ale i ze širokého okolí. Rodičům pro jejich děti nabízíme různé druhy vzdělávání a i letos se nám podařilo nabídku rozšířit. Prvňáčkům přeji, aby se jim ve škole líbilo, a všem ostatním, aby jim letošní školní rok nic nenarušilo. Věřme, že distanční výuka už je minulostí,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Jednou z novinek je přípravná třída pro děti, které dostaly odklad školní docházky. V Porubě se otvírá vůbec poprvé a v základní škole Jana Šoupala ji bude navštěvovat třináct dětí. „Chceme dětem s odkladem školní docházky usnadnit přechod mezi školkou a školou. Přípravná třída jim dá rozhodně více, než další rok v mateřince. Letos jsme otevřeli první třídu a věřím, že v dalších letech jich bude více,“ řekl místostarosta Martin Tomášek.

Rozšiřuje se i výběr alternativního vzdělávání. V Porubě už funguje waldorfská základní a střední škola, od nového školního roku mohou rodiče umístit své děti i do Montessori třídy, která vznikla v základní škole Ukrajinská.

„Mezi rodiči je značná poptávka i po alternativních formách vzdělávání. Jsem rád, že v Porubě jsme jim schopni vyjít vstříc. Italská reformátorka Marie Montessori založila svou metodu před více než stoletím na respektu ke schopnostem dítěte, pro jehož seberozvíjení vytváří učitel vhodné podmínky. Každé dítě je jiné a různorodost vzdělávacích cest tomuto faktu jdou naproti,“ dodal místostarosta Martin Tomášek.

Čas prázdnin Poruba už tradičně využila k opravám a stavebním pracím. V mateřince na ulici Slavíkova byla za bezmála čtyři miliony korun vyměněna vzduchotechnika, ve školce na ulici Josefa Skupy se podařilo vyměnit rozvody vody a na Dětské se opravila terasa. Pracovalo se ale i ve školách. Základní škola Jana Šoupala má novou multimediální učebnu, škola gen. Zdeňka Škarvady předávací stanici, na Ukrajinské se podařilo opravit záchody a ve škole na ulici Ivana Sekaniny zase střechu.

Největší investicí zůstává výstavba nového hřiště ve škole na ulici Bulharská. „Už na jaře jsme dokončili výstavbu nového hřiště u školy na ulici Josefa Valčíka. Bulharská tak zůstala jednou z posledních porubských škol, které neměly kvalitní moderní sportoviště. Jsme rádi, že se nám tento deficit pomalu daří zahladit. V průběhu podzimu by práce měly být hotovy,” řekla místostarostka Petra Brodová.