Pyrotechnici zneškodnili v Porubě leteckou pumu

9/9 2021

Kvůli nálezu nevybuchlé munice z druhé světové války v ulici V Zahradách musely být 9. září evakuovány stovky lidí z několika ulic. Nalezená puma byla objevena při budování nové plynové přípojky mezi rodinnými domy.

Pyrotechnici zneškodnili v Porubě leteckou pumu

Lidé museli být evakuováni kvůli nevybuchlé pumě z druhé světové války. Foto: Jiří Birke

Leteckou pumu o velikosti 60 x 90 centimetrů našli dělníci při kopání plynové přípojky mezi rodinnými domy kolem 10. hodiny. Na místě zasahovala jednotka pyrotechniků z Frýdku-Místku a Olomouce, pomáhali také hasiči a strážníci. Evakuováni byli lidé, kteří bydlí nebo pracují v okruhu 600 metrů od nálezu. Pro veškerou dopravu byly uzavřeny ulice 17.  listopadu, nábřeží SPB, K Myslivně a Vřesinská.

Nevybuchlou leteckou pumu pyrotechnici zneškodnili v podvečer, okolo 19. hodiny se lidé mohli vracet domů.

„Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na úspěchu akce podíleli. A nebylo jich málo. My na radnici jsme pomáhali s evakuací škol a školek, pro imobilní občany jsme zajistili azyl v komunitním centru, kam je naši zaměstnanci dokonce pomáhali městské policii převážet. S Domovem Slunečnice jsme domluvili, že se postarají o lidi upoutané na lůžku, a naše pracovní četa tam potřebné vozila. Chci poděkovat policistům, hasičům a záchranářům, že jednali rychle a profesionálně. A především jsem ráda, že vše dobře dopadlo a lidé se mohli vrátit do svých domovů," uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.