Sousedská slavnost, Den parku i den otevřených dveří: vše 25. září

17/9 2021

Den parku naplánovaný na sobotu 25. září bude spojen s akcí Zažít Porubu jinak a dnem otevřených dveří na porubské radnici. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho aktivit pro malé i velké na několika místech obvodu.

Sousedská slavnost, Den parku i den otevřených dveří: vše 25. září

 

Tradiční sousedská slavnost Zažít Porubu jinak se letos bude konat v okolí Zámeckého parku. Představí se tam různé neziskové organizace: Domovinka pro seniory Diakonie ČCE, Mens Sana, MŠ a ZŠ speciální Diakonie ČCE nebo Mateřské centrum Krteček.

Spolek Swanky zajistí soutěž o nejlepší guláš nebo diskuzní zónu. „Kuchyně“ akce bude hýřit dobrotami lokálních podniků a odehraje se tam soutěž gulášů. V „obýváku“ na nádvoří zámku se můžete těšit na diskuze na aktuální sousedská témata se známými osobnostmi. „Pokojík“ bude nabitý programem nejenom pro děti. Třeba KC Makovice zajistí swap (bazar) oblečení, soutěž o nejlepší buchtu či běh na podpatcích. TJ Sokol Poruba slibuje ukázky miniházené a dalších sportů. Jízdy na konících nabídne Venkovská škola Bludička. Wichterlovo gymnázium seznámí s aplikací pro určování rostlinných druhů. Český rybářský svaz přispěje ukázkou lovu ryb nebo poznáváním živočichů a rostlin.

Krajská hygienická stanice zprostředkuje přístrojovou analýzu složení těla nebo míry znečištění organismu oxidem uhelnatým a také ověří, zda si lidí umí správně mýt ruce. Návštěvníci se budou moci naučit zdravému sezení a cvičení s kancelářskou židlí. Atmosféru dokreslí pouliční umělci a hudebníci.

Vyvrcholením akce bude večerní improvizační show Pavla Lišky a Martina Zbrožka, která začíná v 18 hodin na nádvoří zámku. Zapojí si i porubská farnost, která připravila dvě prohlídky kostela.

„Společně se zámkem, Swanky a Makovicí jsme chtěli připravit akci, na které se pobaví všechny věkové kategorie. V Porubě působí řada kvalitních sportovních, kulturních i neziskových organizací. Jsem ráda, že spousta z nich se zapojila do naší akce a návštěvníkům předvedou svou činnost. Slíbeno máme i pěkné počasí, takže stačí přijít a bavit se,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.


Den otevřených dveří na radnici

Ve stejném termínu jako sousedská slavnost Zažít Porubu jinak a Den parku, 25. září, se bude konat i den otevřených dveří na radnici. V Galerii na schodech budou moci příchozí zhlédnout téměř sto osmdesát fotografií dokumentujících výstavbu tzv. nové Ostravy, představí se jim oddělení matriky, odbor technických služeb a zeleně ukáže "prachožrouta" Jeffa a návštěvníci si pod vedením porubských zahradnic budou moci vytvořit vazbu z podzimních květin a plodů. Prohlídky budou od 11.30 každou hodinu a trvat budou asi 30 minut. Poslední se uskuteční ve 14.30 hodin.

„Budova naší radnice nepatří k nejvýstavnějším a spousta Porubanů možná u nás ani nikdy nebyla. Budeme rádi, když se k nám přijdou podívat. Budeme se jim snažit předat maximum zajímavostí o proměnách radnice i naší práci,“ sdělila starostka Lucie Baránková Vilamová.


Pořadateli akce jsou městský obvod Poruba, Komunitní centrum Makovice, spolek Swanky a Zámek Poruba.


logo MSKProjekt Podpora místní Agendy 21 – udržitelný a komunitní život v Porubě byl podpořen z rozpočtu MSK v rámci dotačního programu Podpora dobrovolných aktivit v oblasti udržitelného rozvoje a místní Agendy 21.