Poruba vysadila nové květinové louky

9/5 2022

Loni vznikla v Porubě první květinová louka a slavila obrovský úspěch. Letos přibyly další plochy a je jich více, než se původně plánovalo.

Poruba vysadila nové květinové louky

Největší plocha lučního kvítí bude v Oáze klidu. Foto: Martin Otipka

Květinové louky jsou stále oblíbenější pokus, jak dostat přírodu přímo do města. Slouží jako potrava pro hmyz, útočiště pro ptáky a v neposlední řadě i hezky vypadají. Louka, která vznikla loni u Francouzské ulice, měla neskutečný ohlas. Proto se letos luční kvítí rozšíří i do dalších lokalit. A luk bude více, než se původně předpokládalo.

„Už loni jsme vytipovali pět nových míst. Šlo o náměstí Václava Vacka, Jana Nerudy a Antonie Bejdové, Havlíčkovo náměstí a Oázu klidu poblíž krytého bazénu. Nakonec jsme se ale rozhodli, že výsadbu rozšíříme. Přidali jsme nová místa na ulicích Gen. Sochora, Martinovské, další záhony na náměstí Václava Vacka a vhodné plochy jsme našli také u Koruny a na ulicích Plk. Rajmunda Prchaly, Pionýrů a Ludvíka Podéště. Celkově nově osejeme 3755 metrů čtverečních. Pokud k tomu přidáme i louku na Francouzské, dostáváme se na necelých šest tisíc metrů čtverečních,“ uvedl místostarosta Miroslav Otisk.

Na výsadby se použije několik druhů směsí květin a lidé se mohou těšit na Květinová království, Pastvu pro oči, Včelí léto či Motýlí romanci. „Chceme, aby místa vypadala různorodě. Celkově použijeme třiačtyřicet kilogramů semen, nejvíce na čtvrtém stavebním obvodu. Plochy v Oáze klidu a u ulic Martinovské a Generála Sochora budou mít rozlohu skoro dva a půl tisíce metrů čtverečních. Naopak nejmenší plochu, 15 metrů čtverečních, bude mít záhon na ulici Plk. Rajmunda Prchaly,“ dodal místostarosta Miroslav Otisk.

Letničkové směsi, které tvoří květinové louky, se vysévají v závislosti na počasí od poloviny dubna. Kvůli nižším teplotám se ale letos začíná až v těchto dnech. „Půdu je třeba předem dobře připravit. Pokud záhon zakládáme na místě, kde byl původně trávník, je dobré předem trávu odstranit nějakým z ekologických prostředků a půdu následně zkypřit. Ideálně rotovátorem. Směs vyséváme na povrch, poté vše přehrabeme a zaválíme. Seje se ručně a průměrně dáváme deset gramů semen na metr čtvereční,“ popsala celý proces Renáta Hovjacká z oddělení zeleně porubského úřadu.

 

Květinové směsi

Městský obvod Poruba používá několik zakoupených květinových směsí.

Květinové království

kvetinoveSměs tvoří šestatřicet druhů letniček. Například len velkokvětý, šater latnatý, aksamitník, měsíček a další. Výška porostu je třicet až padesát centimetrů a kvete od počátku května do konce října. V Porubě bude směs vysazena na náměstí Jana Nerudy, u Koruny a na ulici Plk. Rajmunda Prchaly.

 

Včelí léto

vceliSměs určená mimo jiné pro včelí pastvu přiláká také motýly, čmeláky nebo třeba lišaje. Tvoří ji čtyřicet druhů květin. Mezi jinými měsíček, hadinec, mák, večernice nebo chrpa. Kvete od poloviny května do konce října. Výška rostlin je šedesát až sedmdesát centimetrů. V Porubě bude směs vysazena na náměstích Václava Vacka a Antonie Bejdové.

 

Pastva pro oči

pastvaSměs osmatřiceti druhů květin, které vedle potravy pro hmyz slouží k okrase. Jsou v ní zastoupeny například len, měsíček, mák, mokřadka nebo ostrožka. Výška rostlin je šedesát až osmdesát centimetrů. V Porubě bude směs vysazena v Oáze klidu, a u ulic Martinovská a Generála Sochora.

 

Motýlí romance

motyliKombinace středně vysokých a vyšších letniček slouží jako potrava pro hmyz, útočiště pro ptáky i pro okrasu. Ve směsi je čtyřicet druhů květin. Například slunečnice, mák, kohoutek, krásnoočko, len a další rostliny. Výška porostu je čtyřicet až sto dvacet centimetrů. V Porubě bude směs vysazena na Havlíčkově náměstí, na ulici Pionýrů a Ludvíka Podéště.