Senior Express Poruba využívá stále více lidí

23/5 2022

Speciální taxíky pro seniory jezdí už třetím rokem a využívá je téměř dva tisíce lidí. A to nejenom z Poruby. Jezdí i ti z Martinova, Plesné, Pustkovce a Třebovic.

Senior Express Poruba využívá stále více lidí

Senior Expres jezdí v Porubě od roku 2019. Foto: Jiří Birke

„Rok od roku evidujeme větší zájem. Senioři už si na tuto službu zvykli a využívají ji. Umožňuje jim to komfortně se dostat například k lékaři. A to kdekoli v Ostravě a třeba i ve Vřesině. Náklady na tuto službu každoročně rostou, ale my jsme samozřejmě připraveni je pokrýt,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová.

Ještě před rokem taxíky uskutečnily průměrně 275 jízd za měsíc a najezdily za stejný časový úsek přibližně 1700 kilometrů. Nyní jsou čísla mnohem vyšší. Počet jízd překonal už i pětistovku a kilometry se přehouply přes číslo čtyři tisíce.

„Za necelé tři roky urazil Senior expres pořádný kus cesty. Nejenom v počtu naježděných kilometrů, ale i obrazně. Když jsme v roce 2019 začínali, neměli jsme představu, jaký o to bude zájem. První rok jsme proto stanovili, že službu mohou využívat lidé po dosažení 76 let a měli jsme dvě auta. O rok později jsme limit snížili o dva roky a přidali další vůz. Pak jsme lidem umožnili vyjet i mimo hranice Poruby – do Vřesiny, kde má spousta Porubanů lékaře. Nakonec jsme službu rozšířili i do menších ostravských obvodů. Senior Expres průběžně analyzujeme a uvidíme, kam se budeme moci posunout v dalších letech,“ dodala starostka.

Speciálními taxíky mohou lidé jezdit k lékaři, do nemocnice, k poskytovatelům sociálních služeb, na hřbitov nebo na úřad. A to na území celé Ostravy a Vřesiny. Zájemci o službu si musejí vyřídit průkazku, kterou vydává odbor sociální (Generála Sochora 6013/2, Ostrava-Poruba, tel. č. 599 481 500). K vyřízení stačí občanský průkaz a fotografie.

Na závěr několik čísel. Senior expres Poruba funguje od září roku 2019 a za tu dobu do konce dubna 2022 si průkaz, který opravňuje k využití služby, vyřídilo 1977 lidí. Nejvíce jich logicky bydlí v Porubě (1825), následují Třebovice (69 vydaných průkazů), Martinov (39), Plesná (26) a Pustkovec (18). Taxíky absolvovaly celkem 11 273 jízd a najezdily 83 587 kilometrů. Jen pro zajímavost, kdyby taxíky jezdily po rovníku, už by dvakrát objely celý svět. Služba už stála 2,2 milionu korun. Poruba ovšem neplatí celou částku, ale pouze jízdy svých občanů. Zbytek je v režii ostatních obvodů. Zatímco za první půlrok Poruba za Senior Expres zaplatila něco přes 150 tisíc korun, nyní je to v průměru 120 tisíc měsíčně.