Startuje další kolo kotlíkových dotací. Lidé si mohou zažádat o příspěvek na ekologické zdroje tepla

25/5 2022

Zájemci o výměnu nevyhovujícího kotle mohou získat finance na nový kotel nebo tepelné čerpadlo. Moravskoslezský kraj startuje 4. kolo kotlíkových dotací, žádosti bude opět přijímat elektronicky.

Startuje další kolo kotlíkových dotací. Lidé si mohou zažádat o příspěvek na ekologické zdroje tepla

Ilustrační snímek. Autor: MSK

Od středy 11. května je přístupný systém pro vyplnění a uložení elektronické žádosti. Jejich ostrý příjem bude spuštěn 13. června 2022 v 10 hodin dopoledne. Na nové kotle Moravskoslezský kraj získal 849 milionů korun.

Čtvrté kolo kotlíkových dotací je určeno na výměnu starých nevyhovujících kotlů 1. a 2. emisní třídy za ekologické zdroje tepla. S ohledem na aktuální mezinárodní dění změnilo Ministerstvo životního prostředí podmínky dotačního programu. Byla navýšena podpora tepelných čerpadel a omezena podpora kondenzačních kotlů na plyn. Lidé mohou dotaci využít na nákup tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu, tedy na peletky nebo kusové dřevo. Příspěvek také lidé mohou získat zpětně na plynové kotle, které zakoupili a instalovali od začátku minulého roku do konce letošního dubna. Na tepelné čerpadlo může jeden žadatel spolu s příspěvkem od kraje získat až 187 a půl tisíce korun, spolu s dalším příspěvkem od obcí tak lze teoreticky získat čerpadlo téměř zdarma. Na kotle na biomasu pak stát přispívá 130 tisíc.

Ministerstvo životního prostředí alokovalo pro Moravskoslezský kraj na výměnu kotlů 849 milionů korun. Tato částka by měla pokrýt zhruba 6 tisíc žádostí. Počet přijatých žádostí nebude omezen, lidé se o dotaci mohou hlásit až do 31. srpna 2022.

Výzvu kotlíkových dotací pro kraje vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR na konci letošního února. Záhy se přihlásil také Moravskoslezský kraj, ministerstvo jeho projekt schválilo 2. května. Podmínky dotačního programu pro Moravskoslezský kraj schválili krajští radní na svém nejbližším jednání, tedy 9. května 2022. Dotační program byl v Moravskoslezském kraji vyhlášen 11. května, kdy byl na webu kraje zpřístupněna k vyplnění a uložení elektronická žádost. Příjem žádostí bude spuštěn ve středu 13. 6. od 10:00, žádosti budou přijímány do konce srpna letošního roku. Na realizaci výměny mají žadatelé až 2 roky od uzavření dotační smlouvy.

Zájemci o kotlíkovou dotaci mohou přijít na informační setkání, které se uskuteční 30. května 2022 v 15 hodin v prostorách Magistrátu města Ostravy, Prokešovo náměstí 8, 729 30 Ostrava, v zasedacím sále zastupitelstva (místnost č. 306). Všechny potřebné informace získají od pracovníku Moravskoslezského kraje.

Zdroj: Magistrát města Ostravy