Procházka sorelou

27/9 2022

Ve středu 5. října se zájemci mohou projít Porubou s historikem Petrem Lexou Přendíkem. Provede je částí obvodu, který je vystavěn ve stylu socialistického realismu. Sraz je v 16 hodin před Obloukem – u vchodu s věží.

Procházka sorelou

Komentovaná vycházka, kterou 5. října povede Petr Lexa Přendík, představí projekt tzv. nové Ostravy, jenž vznikl po druhé světové válce. „Nejprve si popovídáme o hornickém sídlišti a poté si prohlédneme architekturu sorely. Zájemci se dozví, jak tento styl typický pro 50. léta 20. století vznikal v souvislosti s vývojem politiky a architektury ve východní Evropě,“ uvedl historik s tím, že pozornost bude věnována zejména dominantám – Oblouku, Věžičkám, Hlavní třídě či Domu kultury Poklad. Na příkladu Alšova náměstí a věžového domu na Havlíčkově náměstí představí odklon od sorely směrem k internacionálnímu stylu, jenž byl typický pro přelom 50. a 60. let minulého století.

Procházka začíná v 16 hodin, sraz je u Oblouku u domu s věží.

logo MS krajeProjekt Podpora Místní agendy 21 – udržitelný a komunitní život v Porubě II. – byl podpořen z rozpočtu MSK v rámci dotačního programu Podpora dobrovolných aktivit v oblasti udržitelného rozvoje a místní Agendy 21.