Radniční galerie představí fotografie Jana Trtílka

6/9 2022

V úterý 13. září bude v Galerii na schodech porubské radnice zahájena výstava fotografií Jana Trtílka s názvem Poodří abstraktní. Zhlédnout ji můžete do 3. listopadu.

Radniční galerie představí fotografie Jana Trtílka

Jan Trtílek patří mezi ty autory, kteří krajinu nejen navštěvují a fotografují, ale především citlivě vnímají. Nechává ji pocítit na svém vlastním těle, a to třeba i v těch méně příjemných podobách jakými jsou zima a mráz na horských hřebenech či bahnité mokřiny a málo prostupné porosty lužních lesů. Je zřejmé, že působivé snímky je autor schopen nalézt i v okolí slepého ramene Odry v rezervaci Rezavka, v lužních lesích Polanecké nivy, v rozsáhlé rákosině Vrbenského rybníka i na mnoha jiných místech zdejšího kraje. Nazírání na Poodří prostřednictvím objektivu a čtvercové rámování scény umožňuje pozorovateli objevit v přírodě obrazy prostému oku skryté.

V aktuálním cyklu Poodří abstraktní autor experimentuje s minimální hloubkou ostrosti, protisvětlem, specifickou kresbou objektivu označovanou jako bokeh a plochami omezeného barevného spektra, jenž aplikuje na vybraný krajinný detail. Vznikají tak mnohdy abstraktní obrazy předávající divákovi autorův prožitek, jeho interpretaci krásy a něžnosti přírody, i emocionální poselství o souznění autora s přírodou.
Právě vystavovaný cyklus Poodří abstraktní vzniká průběžně od roku 2015 a jeho část byla již ke zhlédnutí v roce 2019 na společné výstavě pod názvem Partitura Země spolu s obrazy Alice Adamčíkové Koupilové a Jakuba Ivánka.