Akce Zažít Porubu jinak bavila i pomáhala

19/9 2022

Polovina září patří tradičně akci Zažít Porubu jinak. Ta se už podruhé za sebou konala v Zámeckém parku a okolí. Také tentokrát se lidé nejenom bavili, ale pomohli i dobré věci.

Akce Zažít Porubu jinak bavila i pomáhala

Děti se na akci seznamovaly s domácími zvířaty. Foto: Jiří Birke

Neskutečných 25 tisíc korun. To je částka, kterou se na sousedské slavnosti Zažít Porubu jinak podařilo získat z prodeje gulášů. Peníze pomůžou Tomáši Berkovi, na kterého se vybírá ve sbírce Srdce pro Porubu.

„Chceme poděkovat všem, kteří se na akci podíleli. Doufám, že jsme pro návštěvníky připravili příjemné odpoledne. Speciální poděkování bych směřovala ke ‘gulášníkům’, kteří už od časného rána vařili pro ostatní dobroty. Těší mě, že se vše prodalo do poslední porce a na sbírku Srdce pro Porubu mohla odejít krásná částka,“ řekla Sandra Zubáňová ze spolku Swanky Ostrava, který společně s městským obvodem Poruba sousedskou slavnost pořádal.

Soutěž ve vaření guláše patří na slavnosti k nejpopulárnějším akcím. Ale rozhodně nebyla jediná. Celá plocha od zámku přes rybník, park až k radnici, byla plná zajímavostí a jen vyzkoušet si každou z nich bylo časově náročně. Ne každý den se vyskytne možnost projet se na lodi po rybníku, podrobně prozkoumat hasičské auto, vyzkoušet si dojení nebo sporty či si zajezdit s roboty. Anebo se na zámku zúčastnit některé z debat, případně si zazpívat s kapelou FiHa. K tomu všude byla spousta skvělého jídla a pití. Prostě zábava na celé odpoledne.

A především děti byly nadšené. „Chtěl bych mít doma takového robota, s kterým jsem tady mohl jezdit. To mě bavilo. A pak loď a hasičské auto,“ pochvaloval si třeba malý Vašík, který se nemohl odtrhnout ani od stánku Fighting areny, kde zájemcům ukazovali bojové sporty.

Lidé si mohli prohlédnout i radnici. Před vstupem do ní byla výstava o historii budovy, vevnitř byly k vidění unikátní fotografie z výstavby Poruby. Ve své pracovně pak návštěvníky přivítala starostka Poruby.

„Byla jsem mile překvapena, kolik lidí má zájem o to, co se v Porubě děje. Ptali se na nejrůznější projekty a plány do budoucna. Bylo to moc příjemné. Stejně jako celá sousedská slavnost, která se letos opravdu vydařila. Je to zásluha spousty lidí, spolků a firem a všem bych chtěla poděkovat za úsilí, které na její přípravu vynaložili,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

Zažít Porubu jinak pořádal městský obvod Poruba ve spolupráci se Swanky Ostravy a za finanční podpory Moravskoslezského kraje.

logo MS krajeProjekt Podpora Místní agendy 21 – udržitelný a komunitní život v Porubě II. – byl podpořen z rozpočtu MSK v rámci dotačního programu Podpora dobrovolných aktivit v oblasti udržitelného rozvoje a místní Agendy 21.