V Porubě zůstává současná koalice

3/10 2022

Na spolupráci pro další volební období se v Porubě domluvily strany, které spolu na radnici fungovaly v minulých čtyřech letech – ANO 2011, Koalice SPOLU a Piráti.

V Porubě zůstává současná koalice

Foto: Jiří Birke

Staronová porubská koalice, kterou tvoří hnutí ANO, Koalice SPOLU a Piráti, bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu většinu třiatřicet hlasů. Koaliční smlouvu zástupci jednotlivých stran podepsali v pátek 30. září a navázat chtějí na práci z minulého volebního období.

„Do příštího volebního období chceme vstoupit ve stejném modelu, jak tomu bylo dosud. Dobře fungující tým se nemění. A náš tým fungoval opravdu velmi dobře,“ uvedla Lucie Baránková Vilamová z ANO, která zůstane ve funkci starostky druhého nejlidnatějšího ostravského obvodu. Hnutí bude mít i tři místostarosty. Dva z nich – Petra Brodová (investice) a Miroslav Otisk (doprava) – pokračují v práci z minulého období. Nováčkem je Zdeněk Rodek, který dostane na starost rozvoj IT, e-governmentu, a také bezpečnost. „Právě tyto oblasti chceme posílit a zaměřit se na ně ještě s větší intenzitou než doposud.,“ řekla Lucie Baránková Vilamová.

Koalice Spolu bude mít jednoho místostarostu a zůstává jím Jan Dekický. „Pro stabilní fungování obvodu je dobře, že se podařilo sestavit stejné složení koalice v Porubě jako na magistrátě. Do zastupitelstva jdeme s týmem, který kombinuje zkušené zastupitele i nováčky, kteří dokáží přinést nové pohledy na témata, které budeme řešit,“ uvedl Jan Dekický, který bude mít v gesci bytovou problematiku.

Jednoho místostarostu budou mít i Piráti, kterým zůstane školství nově jim však přibyde sport a sociální oblast. Zůstává jim Martin Tomášek. „Výsledek Pirátů, byť jsme oslabili, považuji v dnešní extrémně polarizované společnosti za úspěch, o který se můžeme v další službě občanům opřít. Svobodomyslná, sociálně a environmentálně zodpovědná politika zůstává u nás v Porubě nejen nezbytnou, ale i jasně viditelnou součástí politického spektra,“ řekl Martin Tomášek.

Novinkou bude složení rady, která bude mít místo jedenácti jen devět členů. Vzhledem k volebnímu výsledku v ní posílí hnutí ANO, která bude mít šest zástupců, Koalice SPOLU bude mít dva radní a Piráti jednoho. „Od zúžení si slibujeme větší akceschopnost a efektivitu. Obdobné složení rady jako v minulém volebním období je zárukou toho, že Poruba bude i v následujících letech plnit svůj strategický plán, který zaručuje trvalý a promyšlený rozvoj našeho obvodu,“ poznamenala Lucie Baránková Vilamová.

Pokud nedojde k žádným závažným námitkám proti výsledku voleb, ustavující zastupitelstvo se sejde 20. října v 16 hodin zřejmě v Domě kultury Poklad. Vedle třiatřiceti koaličních poslanců (22 ANO, 8 SPOLU a 3 Piráti) v něm zasednou i po pěti zástupcích Ostravaka a SPD, dva členy bude mít koalice ČSSD a LEČO.