1.2.2008 – Rekonstrukce Alšovy ulice pokračuje

Rekonstrukcí Alšovy ulice byla koncem loňského roku zahájena historicky první Komplexní rekonstrukce zpevněných ploch od dob výstavby I. porubského obvodu v 50. letech 20. století. Projekt zahrnuje kromě Alšovy ulice rekonstrukci ulic Budovatelské, M. Kopeckého, Čs. exilu a Urxovy.

V současné době byla na Alšově ulici dokončena rekonstrukce pravé části chodníků(směrem od Kulturního domu Poklad), zahrnující předláždění chodníků a kontejnerových stání. Podle klimatických podmínek bude pokračovat vybudováním podélných parkovacích stání a úpravou vozovky, které budou probíhat po etapách. Provoz na Alšově ulici v průběhu prací zůstane zachován s minimálním omezením automobilové a pěší dopravy.

Projekt rekonstrukce Alšovy ulice za zhruba šest milionů korun představuje rekonstrukcistávajících chodníků, vozovky i kontejnerových stání. V ulici bude nově vytvořeno40 podélných parkovacích míst. Součástí původního projektu je kácení 12 stromů a náhradní výsadba 33 stromů.

„V rámci umístění chybějícího sloupu veřejného osvětlení byl v loňském roce pokácen jeden strom. Šlo o jeřáb s obvodem kmenu 120 centimetrů. Letos v lednu došlo ke skácení druhého stromu – jeřábu s obvodem kmene 97 centimetrů,“ upřesnil porubský starosta Miroslav Novák.

„Zásah do zeleně je prováděn v maximálně šetrné míře. Například lípa bude přesazena do lokality areálu Nad Porubkou, u platanů, jejichž větve zasahují do veřejného osvětlení, dojde ke zvednutí koruny,“ potvrdil další postup místostarosta Petr Mihálik.

„Jsem rád, že přes veškeré problémy, které tuto investiční akci provázely, jsme rekonstrukci zpevněných ploch s rozšířenými parkovacích míst zahájili,“ sdělil Miroslav Novák. „Do budoucna připravujeme rekonstrukci dalších obvodů Poruby,“ doplnil.

Městský obvod Poruba podal žádost o dotaci z Operačního programu Životní prostředí– Zlepšování stavu krajiny a přírody. Dotace se týká projektu s názvem „Sadovnické úpravy“ a jeho předmětem je rekonstrukce meziuliční zeleně I. porubského obvodu ve výši téměř devíti milionů korun. Maximální výše podpory činí devadesát procent z celkových nákladů, zbytek by městský obvod Poruba dofinancoval ze svého rozpočtu.