27.6.2008 – Školáci zachránili chlapci život

Žáci osmé třídy Základní školy I. Sekaniny v Porubě Dominik Vilímek a Miroslav Krumpoch se letos v únoru stali náhodnými svědky těžkého úrazu jedenáctiletého Patrika Kadlčíka. Chlapci nezpanikařili a svou duchapřítomností zachránili lidský život. K úrazu došlo u nákupního střediska Duha na osmém obvodě v Porubě. Patrik běhal po střeše budovy a nešťastně spadl z výšky zhruba šesti metrů.

27.6.2008 – Školáci zachránili chlapci život

„Šli jsme s Mirkem kolem Duhy a viděli jsme kluka, jak utíká po střeše. Najednou jsme uslyšeli ránu. Běželi jsme se podívat, co se stalo. Na zemi ležel Patrik, tekla mu krev, na hlavě měl velké boule. Rychle jsme mobilem zavolali záchranku,“ vzpomíná Dominik Vilímek. „Rozepnuli jsme mu bundu a uložili ho do stabilizované polohy. Asi tři minuty byl v bezvědomí, pak se probral a začal křičet. Utěšovali jsme ho až do příjezdu záchranky,“ doplňuje Mirek Krumpoch.

V nemocnici se ukázalo, že Patrikovo zranění hlavy je vážné a musel se podrobit operaci, po které se dlouho zotavoval. V současné době už je v pořádku. Ve škole, kterou Dominik i Mirek navštěvují, však dlouho nikdo nic nevěděl. „Považovali jsme to prostě za samozřejmost,“ shodli se oba zachránci.

Jarmila Brezňanová, ředitelka ZŠ I. Sekaniny se o všem dozvěděla, až když školu navštívila maminka zachráněného Patrika. Hrdinství svých žáků odměnila ředitelka pochvalou. „Velmi si vážím nejen jejich jednání, ale také skromnosti. Pomoc při záchraně života si zaslouží obrovské uznání,“ konstatovala Brezňanová.

K poděkování se připojila i porubská radnice, která oběma chlapcům darovala mobily. „V situaci, které jste byli svědky, se spousta lidí raději otočí na druhou stranu, váš případ to ale nebyl. Při záchraně Patrika jste zajistili pomoc mobilním telefonem, tak jsme se rozhodli vám koupit mobily nové. Ať vám dobře slouží,“ popřál Mirkovi a Dominikovi porubský místostarosta Petr Jedlička.