6.8.2008 – Výchovně vzdělávací program pro porubské děti

Oddělení ochrany dětí a mládeže porubského úřadu se v dubnu zapojilo do výchovně vzdělávacího projektu Právo pro každý den, jehož realizátorem je organizace Bílý nosorožec. Během školního roku se skupina porubských dětí s výchovnými problémy scházela každý týden na dvě hodiny s lektorkami, aby si povídala o tom, co ji trápí. Od září by měly tyto schůzky opět pokračovat.

Výchovně vzdělávací program je určen dětem ve věku 12 až 14 let, které se dostaly do střetu se zákonem, mají výchovné problémy, inklinují k záškoláctví, tabakismu, experimentování s drogou nebo agresi. „Jde o interaktivní program zaměřený na fungování společnosti, zákony, lidská práva a demokracii,“ vysvětlila ředitelka organizace Bílý nosorožec Martina Salamonová. „Cílem je pomoci mladým lidem pochopit souvislosti a dopady jejich jednání, umožnit jim osobní i profesní uplatnění ve společnosti a napomoci snížení rizikového chování v rámci prevence kriminality. Nástavbovou částí je možný kontakt s rodiči v případě, že chtějí o svých dětech hovořit. Projekt je hrazen z účelové dotace Magistrátu města Ostravy a Krajského úřadu Moravskoslezského kraje,“ doplnila Salamonová.

V Porubě bylo do programu zapsáno celkem čtrnáct dětí, schůzky s lektorkami se konaly každé úterý od 15.00 do 17.00 hodin v Centru volného času na Vietnamské ulici, kde mají děti svou klubovnu.

„Jsem velmi ráda, že u nás program funguje. Výchovné problémy přibývají a kapacita středisek výchovné péče nestačí. V rámci projektu mají děti smysluplné vyžití, mohou otevřeně hovořit o svých problémech, vyjádřit své představy a postoje před ostatními. Své zkušenosti a nové poznatky pak mohou přenést na sourozence i rodiče. Každé úterý jsou dvě hodiny pod kontrolou, nepáchají trestnou činnost a nejsou součástí závadové party. Může se to zdát jako drobnost, ale domnívám se, že je to velmi důležité,“ sdělila kurátorka pro mládež porubského úřadu Zuzana Ratajová.