13.10.2008 – Obvod plánuje vybudování rozsáhlého parku

V porubském obvodu by měl na území mezi obytnou zástavbou a krytým bazénem (naproti Intersparu) mezi ulicemi Opavskou a generála Sochora vzniknout rozsáhlý park. Práce na ploše o rozloze zhruba 1,6 ha by mohly začít ještě letos.

13.10.2008 – Obvod plánuje vybudování rozsáhlého parku

„V současné době je vypracována projektová dokumentace parku. Kromě výsadby zahrnuje modulace terénu, vytvoření parkových cestiček a odpočívadel a instalaci osvětlení. Účelem je vytvořit klidové území s výrazným přírůstkem zeleně,“ sdělil porubský starosta Miroslav Novák.

Práce na novém parku by mohly začít ještě v tomto roce. Na vybudování parkového areálu se bude finančně spolupodílet soukromý investor, předpokládaná částka, zahrnující mimo jiné osvětlení, vybudování chodníků, odvodnění území i péči o výsadbu se zatím pohybuje ve výši zhruba 12 milionů korun.

V parku má být vysazeno 40 listnatých i jehličnatých stromů (např. habr, modřín, borovice, javor), 112 keřů (např. zlatice, rododendron, kalina) a souvislý porost svahu (barvínek). Proluka mezi porosty na svahu zůstane bez výsadeb, aby mohla v zimě sloužit sáňkování.

Pomyslný střed parku tvoří podle studie centrální posezení, od kterého se odvíjí síť chodníků, zabezpečující průchodnost celým areálem. Na ploše bude rozmístěno 34 laviček, 10 odpadkových košů a tři koše na psí exkrementy, osvětlení ve večerních hodinách zajistí 29 lamp.