1.2.2008 – Poruba chce rekonstruovat další hřiště

Zastupitelstvo městského obvodu Poruba rozhodlo o podání žádosti o nadační příspěvek v rámci grantového řízení pro projekt „Oranžové hřiště“ z Nadace ČEZ.

1.2.2008 – Poruba chce rekonstruovat další hřiště

První Oranžové hřiště u ZŠ Komenského v Porubě bylo otevřeno v roce 2005.

 

„Žádost se týká vybudování menšího multifunkčního a většího dětského hřiště ve dvorní části Hlavní třídy a úprav hřišť na zahradě mateřské školy na nám. Boženy Němcové a u mateřské školy na ulici Čs. exilu,“ upřesnil starosta Miroslav Novák.

Zamýšlené multifunkční hřiště ve dvorní části Hlavní třídy by mělo zahrnovat pískoviště, lezeckou stěnu, víceúčelovou plochu pro míčové hry a další herní prvky za přibližně 4,5 milionu korun. Rekonstrukce dalšího hřiště u mateřské školy na nám. Boženy Němcové představuje především výměnu zastaralých herních prvků za nové. Po dokončení rekonstrukce za zhruba 1,5 milionu korun by mělo být hřiště zpřístupněno veřejnosti. Úprava zadní školní zahrady u mateřské školy na ulici Čs. exilu si vyžádá například náhradu asfaltové komunikace zámkovou dlažbou, výměnu a instalaci nových hracích dřevěných prvků ve výši asi 820 tisíc korun.

Maximální příspěvek Nadace ČEZ na jedno Oranžové hřiště činí nejvýše dva miliony korun. Občanské sdružení Místo pro děti při Mateřské škole Čs. exilu přislíbilo finanční prostředky ve výši 123 tisíc korun na Oranžové hřiště u MŠ Čs. exilu.Dofinancování projektů do konečné částky je obvod připraven krýt z vlastních zdrojů.

Rekonstrukce by se mohla dočkat také další porubská hřiště u základních škol na ulicích Porubská a Ukrajinská. Městský obvod Poruba postoupil do nejužšího kola s žádostí o udělení grantu z prostředků Norských fondů na projekty multifunkčních hřišť u základních škol Porubská 831, Porubská 832 a Ukrajinská 1533. Projekty byly doporučeny k předložení a posouzení Kanceláři finančních mechanismů a ke konečnému rozhodnutí Výboru FM EHP/Norska. Předmětem žádosti je rekonstrukce stávajících hřišť na multifunkční sportovní areály. Celkové náklady na projekt multifunkčního hřiště u základních škol Porubská 831 a 832 činí asi 17,5 milionů korun, na hřiště u základní školy Ukrajinská přibližně čtrnáct milionů korun.

 

„Porubský obvod vyčlení v případě udělení grantu na dofinancování projektu z vlastních zdrojů patnáct procent skutečných nákladů,“ sdělil starosta Miroslav Novák. Rozhodnutí o udělení či neudělení grantu by mělo být známo letos v březnu.

V loňském roce začala v Porubě také rekonstrukce dvou hřišť v areálech základních škol K. Pokorného a A. Hrdličky, na které obvod získal dotace ve výši dvou milionů korun z Nadace ČEZ. Finanční dokrytí do výše devíti milionů korun bylo poskytnuto z investičních prostředků Statutárního města Ostravy.

V roce 2006 porubská radnice nechala zrekonstruovat pět multifunkčních hřišť za 16 600 000 korun.