11.4.2008 – Děti mohou závodit v lovu ryb

Druhý ročník závodu dětí v rybolovu pořádá tuto neděli 13. 4. 2008 na Zámeckém rybníku v Ostravě-Porubě Český rybářský svaz MO Ostrava ve spolupráci s porubským úřadem a kroužkem Hastrman.

11.4.2008 – Děti mohou závodit v lovu ryb

Děti mohou dopoledne závodit v lovu udicí na plavanou ve dvou kategoriích – dívky a chlapci do 15 let. Prezence proběhne od 6.00 do 7.00 hodin, samotné závody vypuknou v 7.00 hodin, ukončení je stanoveno na pravé poledne. Pro rybáře, který uloví největšího kapra, je připraven putovní Pohár starosty Poruby.

„V loňském roce se první ročník akce velmi vydařil. Všechny zájemce, kteří chtějí strávit příjemné dopoledne u Zámeckého rybníka, zveme i letos,“ sdělil Rostislav Číž, vedoucí kroužku Hastrman. „Na vítěze čekají poháry a věcné ceny, celé závody bude pečlivě sledovat vodník Puškvorec,“ dodal Číž.

„Se sdružením Hastrman spolupracujeme dlouhodobě, podporujeme je v pořádání různých soutěží,“ konstatoval porubský místostarosta Petr Jedlička. „Jsme rádi, že na Zámeckém rybníku vznikla nová tradice každoročních dětských rybářských závodů,“ doplnil místostarosta.

Zámecký rybník v Porubě byl vybudován v předválečném období. Od roku 1962 jej obhospodařoval a využíval Český rybářský svaz, místní organizace Ostrava-Poruba. Postupem času a vlivem regionální povodně v roce 1997 docházelo k postupnému zanášení dna rybníku bahnem, které ovlivnilo kapacitu objemu, zdravotní stav ryb a životní prostředí nejbližšího okolí, začaly se také objevovat průsaky v hrázi. Rekonstrukci rybníku trvala dva roky a stála 5 milionů korun. Radnice získala 2,8 milionů ze Státního fondu životního prostředí. „Rybník byl poprvé volně přístupný v loňském roce. Kdysi se tu lovit nesmělo,“ upřesnil porubský starosta Miroslav Novák.