21.4.2008 – Radnice přivítala první miminka letošního roku

U příležitosti slavnostního obřadu vítání občánků navštívili se svými rodiči porubskou radnici první malí Porubané, kteří se narodili 1. 1. 2008 – Richard a Viktor Novákovi. Šťastný start do života jim popřál jejich „jmenovec“, porubský starosta Miroslav Novák.

21.4.2008 – Radnice přivítala první miminka letošního roku

„Kluci se narodili 1. ledna 2008 ve čtyři hodiny ráno. Jako první se narodil Ríša, minutu po něm Viktorek,“ upřesnila Jana Nováková. „S dvojčátky teď zažívám poněkud náročnější noci. Kluci totiž vstávají každý v jinou dobu, ale věřím, že se to brzy zlepší,“ dodala šťastná maminka. Novákovi mají celkem pět dětí – malého Richarda a Viktora, desetiletého Pavla, tříletého Igora a šestnáctiletou Anežku. „Všichni se teď našim snažíme s miminky pomoct,“ potvrdila nejstarší Anežka.

Malí Richard a Viktor rozšířili úctyhodnou řadu českých Nováků. Příjmení Novák je podle statistik nejčastějším příjmením v České republice. Za ním následují příjmení Svoboda a Novotný. Původní nositelé jména Novák byli lidé, kteří měli zpoždění – přišli do již dříve osídlené lokality. Nepatřili mezi starousedlíky, ale mezi „nové“ lidi, za přijetí do obce museli často platit. Novák byl i člověk, obrácený na novou víru. Novákem se nazývali též krejčí nebo ševci, kteří vyráběli jen nové výrobky a odmítali opravovat ty staré. Novák byl i zlepšovatel, novátor, člověk, snažící se prosadit nové poznatky. (Zdroj: Vladimír Mates: Jména tajemství zbavená)

Vítání občánků probíhá na porubské radnici desetkrát ročně. Rodiče narozených miminek, která mají trvalý pobyt v Porubě, obdrží pozvánku ke slavnostnímu přivítání. Děti dostanou na památku hračky, památníky a blahopřání, rodiče se slavnostně podepíší do pamětní knihy. V letošním roce přivítala porubská radnice v obřadní síni 151 nově narozených dětí. Loni se obřadu vítání občánků zúčastnilo celkem 415 dětí se svými rodiči a příbuznými.