9.4.2008 – Proud už „teče“ jinudy

V areálu stavby Domu s pečovatelskou službou na Průběžné ulici v Porubě odstranili pracovníci Elektrovodu, a.s. tři zhruba třicetimetrové stožáry velmi vysokého napětí. Po měsících úsilí tak byla realizována plánovaná přeložka velmi vysokého napětí. Původní trasa elektrického vedení svým ochranným pásmem v šíři 25 metrů bránila další stavební činnosti.

9.4.2008 – Proud už „teče“ jinudy

V současnosti je v porubském areálu Domu s pečovatelskou službou rozestavěna hrubá stavba sociálně správní budovy a dvou komplexů obytných domků. „Po přeložce velmi vysokého napětí nyní výstavba pokračuje terénními úpravami, na které naváže budování inženýrských sítí a stavba dalších domků,“ sdělil porubský místostarosta Petr Mihálik.

Dům s pečovatelskou službou bude mít podobu samostatného areálu o rozloze stokrát čtyřicet metrů. Základ bude tvořit náměstíčko s dřevěným altánem, vysázenou zelení, dětským hřištěm, víceúčelovým hřištěm pro dospělé, kuželkami a posezením s grilem. Kolem náměstí bude vybudováno pět samostatných dvojdomků s bezbariérovými přístupy, které poskytnou seniorům celkem 80 bytů. Domky budou propojeny se správní budovou zastřešeným chodníkem. Obyvatelé budou mít k dispozici vlastní zahrádku, krytou pergolu, i dřevěný altán, mohou také využívat tělocvičnu a rehabilitační služby. Součástí Domu s pečovatelskou službou bude i ordinace lékařů, kadeřnické služby a bufet s posezením.

„Předpokládáme, že stavba Domu s pečovatelskou službou by mohla být hotova přibližně v březnu příštího roku. Letos by měly být ukončeny stavební práce, poté bude následovat vnitřní vybavení areálu,“ potvrdil porubský starosta Miroslav Novák. „Zásady pro pronájem bytů v Domech s pečovatelskou službou jsou již navrženy. K jejich schválení by mělo dojít v nejbližších měsících,“ dodal starosta.

Stavba Domu s pečovatelskou službou byla zahájena v říjnu 2006, předpokládaná cena díla byla stanovena zhruba na 200 milionů korun. Městský obvod Poruba obdržel na výstavbu dotaci ze Státního fondu rozvoje bydlení ve výši 44 milionů korun, zbytek pokryje ze svého rozpočtu.