27.5.2008 – Porubský školák zachránil dítěti život

Čtrnáctiletý Michal Frank hrál 10. dubna 2008 v Porubě se svým kamarádem na dvoře basketball. Uviděli malého chlapce, který utíkal a upadl. Následoval křik a pláč, z jeho ruky stříkala krev. Michal nezaváhal.

27.5.2008 – Porubský školák zachránil dítěti život

„Rychle jsem se k němu rozběhl. Uviděl jsem, že nešťastně upadl na rozbitou láhev a pořezal si zápěstí o střepy. Hrozně křičel, ruku měl celou červenou a chtěl za každou cenu běžet domů. Uvědomil jsem si, že teď jde o každou vteřinu a že by domů nedoběhl. Honem jsem mu řekl, ať pořezanou ruku nad ránou pevně sevře. Naštěstí byla hned vedle lékárna. Začal jsem na ni silně bušit. Když mi otevřeli, vysvětlil jsem situaci. V lékárně se chlapce okamžitě ujali a zavolali sanitku,“ vzpomíná na celou dubnovou událost Michal Frank. „Nejdůležitější ale asi bylo nezpanikařit. Kdybych chlapce nechal běžet domů jak chtěl, vykrvácel by cestou. V nemocnici byl nakonec po úrazu dost dlouho. Já sám jsem si všechno uvědomil a roztřásl se, až když ho odvezla sanitka,“ doplnil Michal.

Michal Frank navštěvuje VIII. A třídu základní školy Porubská 832 s rozšířenou výukou tělesné výchovy a podle slov učitelů je jedním z nejlepších atletů ve třídě. Kromě tělocviku má ve škole nejraději dějepis a zeměpis. Uvažuje o tom, že ze základní školy půjde na sportovní gymnázium a nejvíc ho láká povolání hasiče. Chlapec, kterému Michal svou duchapřítomností zachránil život, navštěvuje IV. třídu také na ZŠ Porubská 832.

„Michalovi přišli do školy poděkovat rodiče zachráněného chlapce. Poprosili nás, abychom mu poděkovali také školním rozhlasem,“ sdělil ředitel ZŠ Porubská 832 Michal Pernecký. „Jinak bychom ani o ničem nevěděli. Michal nikomu ve škole nic neřekl.“

Čin Michala Franka se rozhodla odměnit i porubská radnice. „Máš můj obdiv za to, co jsi dokázal,“ řekl porubský starosta Miroslav Novák. „Rada městského obvodu Poruba zvažovala, co by kluk tvého věku mohl potřebovat. Nakonec jsme se rozhodli pro notebook, který ti jménem porubské radnice předávám. Ať ho využiješ nejen pro školu, ale i pro zábavu,“ dodal.

„Je to paráda,“ uznal s počítačem v ruce obdarovaný Michal. Na otázku, zda mu počítač náhodou nezabaví jeho desetiletá sestra rezolutně prohlásil: „Ani náhodou! Já ji k němu jednoduše nepustím!“