30.5.2008 – Systém výplaty formou poukázek se v červnu rozšíří

Sociální a dávkoví pracovníci porubského úřadu mají za sebou jako první v krajské metropoli zkušenosti s výplatou části dávek formou poukázek. Za ně si mohou klienti nakoupit potraviny, oblečení a hygienické potřeby. V Porubě tento způsob pobírání příspěvku na živobytí zatím využilo od 7. května dvacet vytipovaných klientů. V červnu se jejich počet rozroste na zhruba 160.

30.5.2008 – Systém výplaty formou poukázek se v červnu rozšíří

„Na hodnocení kladů či záporů, které nový systém nabízí, je po jednom měsíci ještě příliš brzo,“ konstatuje Jana Glogarová, vedoucí Odboru péče o občany porubské radnice. „První reakce klientů, kteří obdrželi poukázky, jsou však spíše záporné. Při vyplácení se často chovají velmi hrubě,“ dodala.

„Přijmu rád všechny stěžovatele, kteří považují tento systém za diskriminační, a vysvětlím jim, že vyhýbat se práci se v Porubě nevyplácí. Dnes totiž mohou pracovat všichni, kteří chtějí, a těch, kteří mají například zdravotní omezení se poukázky netýkají,“ sdělil porubský starosta Miroslav Novák.

Posouzení poměru výplaty dávek v penězích a poukázkách v hodnotě padesáti korun je u každého klienta v Porubě individuální. Vše hodnotí sociální pracovnice, která klienta zná. „Poukázky jsou poskytovány těm, kdo dlouhodobě pobírají příspěvek na živobytí a odmítají aktivní přístup ke zlepšení svého postavení, případně současný systém zneužívají,“ vysvětlil tajemník porubského úřadu Václav Bukovský.

Příjemci poukázek Ticket Service mohou vyměnit kupony v síti vybraných obchodů (např. Albert, Tesco, Hruška, Masocentrum, Rossmann) za určitý druh zboží, nemohou za ně koupit alkohol ani cigarety. Platba poukázkami v obchodech je zpětně monitorována a hodnocena. Zavedení tohoto systému by mohlo snížit zájem o čerpání sociální podpory u žadatelů, kteří jsou už předem rozhodnuti využít finanční prostředky při hře na výherních automatech nebo na nákup alkoholu a cigaret.

Odbor péče o občany plánuje, že v plné míře využije ustanovení Zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, které správnímu orgánu umožňuje poskytovat příspěvek na živobytí v peněžní formě nebo věcné formě, popřípadě v obou těchto formách. Část dávek formou poukázek bude postupně dostávat každý, kdo je v evidenci úřadu déle než rok. V případech, kdy je klient opakovaně vyřazován z evidence úřadu práce pro nespolupráci, je málo aktivní při hledání zaměstnání, apod. bude k výplatám formou poukázek přistupováno dříve. Každým rokem rozdělí porubský úřad mezi zhruba 1200 klientů v takzvané hmotné nouzi přes 64 milionů korun.

Od 1. června bude na porubské radnici také rozšířen výplatní termín. Výplata dávek doposud probíhala dva dny v týdnu (pondělí a středa od 10,00 do 12,00 hod. a od 13,00 do 16,00 hod.). Od příštího týdne (od 2. 6. 2008) bude pokladna klientům k dispozici i ve čtvrtek od 8,00 do 12,00 hod.