18.7.2008 – Porubské školky fungují i o prázdninách

O prázdninách se v Porubě střídá v péči o děti předškolního věku deset mateřských škol. V červenci zajišťuje provoz pět školek, v srpnu „přebere štafetu“ druhá pětice.

18.7.2008 – Porubské školky fungují i o prázdninách

„Řada dětí odjíždí v červenci a srpnu na prázdniny nebo jsou s rodiči a prarodiči, proto nejsou všechny mateřské školy plně vytíženy,“ vysvětlila Hana Dinkovová z oddělení školství, kultury a volného času porubské radnice. „Rodiče si uvědomují, že i děti si potřebují od kolektivu odpočinout, a proto většina z nich nechává děti ve školkách jen po nezbytně nutnou dobu,“ dodala.

V současné době mohou rodiče vodit v Porubě své děti do školek na ulicích Čs. exilu, Větrná, B. Martinů, O. Synka a V. Makovského. Koncem července a v srpnu provoz zajistí školky na Nezvalově náměstí, na ulicích Ukrajinské, Jana Šoupala, Sokolovské a Dvorní.

Například ve školce na Větrné ulici se schází denně 30–40 dětí ve dvou třídách. „Většina dětí k nám chodí i během školního roku, ostatní jsou z jiných porubských školek,“ řekla ředitelka školy Jarmila Mrukwiová. „V létě si děti hrají převážně na zahradě, v deštivých dnech máme pro ně připraven program ve třídách,“ sdělila ředitelka. „Děti hrají různé hry, cvičí, zpívají. Mohou hrát i počítačové hry zaměřené na procvičování paměti nebo poznávání barev,“ doplnila Jarmila Mrukwiová.

Na měsíc srpen, kdy bude školka uzavřena, jsou naplánovány drobné opravy a malování.

V mateřské škole na ulici V. Makovského je denně v průměru 22 dětí, z nichž některé jsou z Krásného Pole, Vřesiny nebo Zbyslavic. Program pro děti je obdobný, jako ve školce na Větrné ulici. „V teplých letních dnech jsou děti na zahradě, kde hrají hry, koupou se v bazénu, a na procházkách pozorují přírodu,“ řekla ředitelka mateřské školy Miroslava Rybková. „Pokud nemohou být venku, vyprávějí jim učitelky pohádky, povídají si s dětmi o zajímavých zážitcích nebo hrají hry,“ dodala Miroslava Rybková.

V porubském obvodu funguje deset mateřských škol s kapacitou 1935 míst, ve školním roce 2007/2008 zde bylo zapsáno 1828 dětí.