31.7.2008 – Rekonstrukce ulic pokračuje

První komplexní rekonstrukce porubských ulic od dob výstavby I. porubského obvodu v 50. letech 20. století pokračuje. Projekt zahrnuje úpravu pěti ulic – Alšovy, Budovatelské, M. Kopeckého, Čs. exilu a Urxovy. Začátkem května byla dokončena rekonstrukce Alšovy ulice, v srpnu začnou práce na ulici Budovatelské.

31.7.2008 – Rekonstrukce ulic pokračuje

Úprava ulice Budovatelské, která by měla být hotova v prosinci tohoto roku, bude stát zhruba třináct milionů korun, které obvod získal z rozpočtu Magistrátu města Ostravy. Celková rekonstrukce ulice zahrnuje výstavbu nového veřejného osvětlení, opravu parkovišť, chodníků a vozovky, ze 70 parkovacích míst vzroste počet na 150 stání. Součástí projektu je také kácení 49 stromů, převážně lip a topolů, za které bude vysazeno 79 nových stromů (především javorů).

Zatímco v případě Alšovy ulice se podařilo zredukovat počet vykácených stromů z dvanácti na dva, na ulici Budovatelské proběhne kácení v plánovaném rozsahu. „Hledali jsem cestu, jak co nejšetrněji zasáhnout do zeleně jako v případě Alšovy ulice. Na Budovatelské ulici však dochází k výraznému nadzvedávání chodníků a narušení kanalizační sítě kořenovým systémem 50 až 60 let starých stromů,“ vysvětlil starosta Miroslav Novák. „Přesto jsem přesvědčen, že po dokončení rekonstrukce se porubská radnice opět stane adresátem kladných ohlasů a děkovných dopisů, jako tomu bylo v případě opravy Alšovy ulice,“ doplnil starosta.

Rekonstrukce vozovky Budovatelské ulice se bohužel neobejde bez komplikací a jistých omezení pro obyvatele ulice. Akce se uskuteční v několika etapách, vždy při úplné uzavírce jednotlivých úseků komunikace. Porubská radnice žádá motoristy, parkující na Budovatelské ulici, aby respektovali dopravní uzávěry a značení, aby nedocházelo k narušování stavebních prací na rekonstruované komunikaci. Obyvatelé Budovatelské ulice mohou v průběhu rekonstrukce parkovat u Sportovního areálu Poruba (bývalý stadion TJ VOKD) na Skautské ulici a v areálu Nad Porubkou.