26.8.2008 – Vytvořte graffiti ve skateparku

Sprejeři mohou v Porubě legálně popustit uzdu své fantazii a tvořivosti. Porubská radnice jim nabízí k využití volnou plochu v porubském skateparku u bývalé Základní školy na ulici K. Pokorného. K pomalování jsou určeny boční části překážek a vnitřní stěna protihlukové bariéry.

26.8.2008 – Vytvořte graffiti ve skateparku

„Vyhrazením konkrétní plochy pro činnost sprejerů se pokoušíme alespoň částečně snížit škody, které páchají na fasádách domů, výlohách nebo autobusových zastávkách,“ vysvětlil porubský místostarosta Petr Mihálik. „Například v loňském roce bylo z rozpočtu městského obvodu Poruba vydáno téměř 100 000 korun na vymalování 25 zděných zastávek MHD, které byly postříkány graffiti. Do čtrnácti dnů však byly zastávky pomalovány znovu,“ doplnil Mihálik.

Ke graffiti v porubském skateparku nepotřebují sprejeři souhlas radnice, musí však dodržet provozní řád. Na ploše určené pro jejich tvorbu je zakázáno vytvářet obrazy s rasovým či obdobným podtextem nebo vulgární obrazy.

Porubský skatepark prošel letos v červnu celkovou opravou za zhruba 600 tisíc. „Omlazovací kúra“ zahrnovala výměnu pojezdových ploch a nájezdů překážek, vyztužení nejvíce namáhaných prvků, nátěr zařízení a vyzdění bočních ploch překážek. Zeď pomalovaná sprejery by mohla vhodně dotvořit ráz skateparku, který je určen mladým lidem.

O prázdninách je areál otevřen denně od 9.00 do 12.00 hodin a od 13.00 do 19.00 hodin, mimo prázdniny je skatepark ve všední dny volně přístupný od 15.00 do 19.00 hodin a o víkendu od 9.00 do 19.00 hodin. Na bezpečnost provozu dohlíží správce.

 

Graffiti je druh výtvarného projevu spočívající ve vytvoření výtvarného díla pomocí sprejových barev nebo fixů. Graffiti slouží pouze jako propagace sprejerovy přezdívky nebo názvu skupinky sprejerů. Protože je graffiti většinou vytvářeno nelegálně (např. na domech, dopravních prostředcích apod.), jde o závažnou formu vandalismu, která je v České republice trestným činem V ČR je za graffiti možno dostat až 8 let. Samotný termín graffiti je vzdáleně spřízněný s pojmem sgrafito, oba vychází z původního řeckého slovesa γραφειν (grafein – psát).

Zdroj: WIKIPEDIE (kráceno)