Galerie

Porubské galerie představují svým návštěvníkům díla jak profesionálních, tak začínajících umělců. K vidění bývají také práce dětí či amatérů, kteří tvoří pro radost.

Galerie na schodech, ÚMOb Poruba, Klimkovická 55/28

ÚMOb Poruba, Klimkovická 55/28 Galerie byla otevřena výstavou fotografických prací Jaroslava Kubíka v roce 2001. Dodnes se zde pravidelně obměňují výstavy fotografií a výtvarných děl umělců z Ostravy a okolí, i žáků a studentů základních, středních a vysokých škol. Zájem návštěvníků vzbuzují zvláště expozice, které se tematicky vážou k životu současné Poruby i k její historii.

Galerie Dukla, Hlavní třída

Budova Fakulty elektrotechniky a informatiky byla uvedena do provozu v roce 2014 a od té doby plní úlohu multifunkční budovy se zaměřením na výuky, vědu a výzkum. Architektura budovy využívá moderní a atraktivní prvky a vytváří tak zajímavý prostor nejen pro výuku. Jako doplněk tohoto technického prostoru je v budově provozována výstavní galerie. Ta poskytuje možnost realizace výstav (obrazy, fotografie, apod.) a nabízí tak příjemné skloubení moderního interiéru s prvky umění či jiné vizuální tvorby. Galerie je v době, kdy je budova fakulty otevřená, volně přístupná.

Galerie Ametyst, Fakultní nemocnice Ostrava, 17. listopadu 1790/5 (vstup z ulice Dr. Slabihoudka)

Vernisáž první výstavy v Galerii Ametyst byla 24. 11. 1995. Tehdy se v galerii představil Jiří Masný, člen výtvarné skupiny IN SIGNUM. Poté zde vystavovali svá díla Dagmar Chwistková, Lenka Kovalová, Stanislav Havlík, Magda Vašicová, Jaroslav Vilím, Bedřich Pěknica, Helena Štefková-Hrušková, David John Lloyd a další.

Galerie Život, Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava, 17. listopadu

Galerie vznikla v květnu 2001 a jejím záměrem bylo oživit interiéry čekáren dárců krve a zároveň dát prostor a možnost vystavovat a veřejně se prezentovat fotografům, fotoklubům i žákům základních uměleckých škol a výtvarným kroužkům na základních školách. 


Galerie Astra, Dům s pečovatelskou službou, I. Sekaniny 1812/16

Galerie působila v zimní zahradě Domu s pečovatelskou službou a představovali v ní svá díla profesionální i začínající umělci. Provoz galerie byl ukončen k 31. 3. 2023.

Galerie na konci města, Knihovna města Ostravy, L. Podéště 1970

V této galerii dostávali prostor ti, kteří se výtvarným uměním zabývají pro vlastní potěšení, protože je  tvořivá práce baví a otevírá jim nové obzory. Výstavy se zde pořádaly od roku 2000 do prosince 2020, kdy byla tato pobočka Knihovny města Ostravy uzavřena.

Galerie U Oblouku, Kafárna, U Oblouku 501/10

Galerie U Oblouku byla součástí prostor Kafárny. Svá díla zde mohli vystavovat autoři obrazů, fotografií i dalších instalací. Dne 19. 6. 2020 byl provoz Kafárny v Porubě ukončen, čímž byla zrušena také galerie.

Galerie VŠB-TUO, rektorát univerzity, 17. listopadu 2172/15

Galerie byla otevřena v letech 1999–2019 a jejím hlavním posláním byla prezentace uměleckých děl studentů, absolventů, zaměstnanců univerzity i jiných zájemců. Dne 14. 11. 2019 byla v prostorách galerie odhalena vnitřní část plastiky Prométhea, která zdobí i průčelí budovy rektorátu VŠB-TUO. Více zde