9.7.2007 – V Porubě uzavřelo manželství 12 párů

Magické datum 7. 7. 2007 přilákalo do porubské obřadní síně 11 párů, které doufají, že jim tři sedmičky přinesou v manželském životě štěstí. Dvanáctá svatba se odehrála na Porubském zámku. Všechny páry se braly poprvé.

Svatebních obřadů se ujal porubský místostarosta Ing. Petr Mihálik. „Manželské páry oddávám v Porubě pátým rokem,“ upřesnil místostarosta. „V paměti mi za tu dobu utkvěla celá řada svateb. Pamatuji si třeba na mladý pár a jejich svědky, kteří si na radnici pravděpodobně odskočili cestou na koupaliště. Na sobě měli pod letním oblečením plavky, na zádech batůžky. Vypadalo to, že neberou manželství jako rituál a zásadní krok do společného života, ale pouze jako běžnou epizodu, která po chvíli pokračuje plaváním a vychlazeným pivem na koupališti, “ dodal Petr Mihálik.
Sobotní svatby na porubské radnici probíhaly v půlhodinovém taktu. Nejčastěji se hrál Svatební pochod a Ave Maria, nevěsty byly tradičně v bílém a ženichové občas nechali své partnerky v kruté nejistotě, když před své osudné „ANO“ sňatekvsunuli ticho v délce několika sekund.
„Navštívili jsme numeroložku a ta nám vybrala pro termín našeho sňatku celkem tři data,“ vysvětlila Klára Picková. Vybrala jsem 7. 7. 2007. Pro štěstí v manželství budou tři sedmičky určitě stačit! A navíc jsme všechno pojistila tím, že v mé kytici je 21 růží,“ doplnila novomanželka.
Na opentleném tandemu, se stylovým slunečníkem a v cylindru dorazil na radnici pár Martin Michalčák a Kamila Kubíková. „Tandem v dopravě, tandem i v životě,“ usmívali se svorně. „S numerology jsem dnešní datum svatby rozhodně neřešila. Prostě se mi to zdálo jako dobrý nápad,“ prozradila Kamila, která po obřadu nasedla se svým manželem na tandem a jela se projet už jako paní Michalčáková po Hlavní třídě v Porubě.

V loňském roce uzavřelo manželství v porubské obřadní síni 208 párů, 76 novomanželů si přálo svatbu v jiném prostředí. V roce 2006 bylo na porubské radnici uzavřeno pouze sedm sňatků s cizinci, nejčastěji s občany Slovenska. Oddávalo se 37 dní v roce (průměrně se tedy uzavíralo 6 sňatků denně).
V posledních letech jsou i v Porubě čím dál populárnější obřady konané pod širým nebem. K nejoblíbenějším místům patří památný strom v Třebovickém parku. První svatba se v parku konala v roce 2003.