18.9.2007 – Porubské seniorky začaly navštěvovat počítačový kurz

Seniorky z porubského Domu s pečovatelskou službou ASTRA se s vervou pustily do počítačového kurzu. Třináct „žákyň“ se zúčastnilo slavnostního zahájení programu Kurzu informační gramotnosti. Nejstarším seniorkám je 85 a 86 let.

Nadace Livie a Václava Klausových„V rámci projektu Senioři komunikují jsme získali z Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových příspěvek ve výši 25 tisíc korun na koupi osobního počítače,“ vysvětlila ředitelka Centra sociálních služeb Jiřina Foldynová. „Naše příspěvková organizace počítač umístila v Domě s pečovatelskou službou ASTRA, kde je veřejně přístupný nejen pro seniory tohoto domu, ale v případě zájmu také pro ostatní seniory z okolí. Počítačový kurz bude probíhat pod odborným vedením paní učitelky Dagmar Petřkové. Seniorky z DPS Astra čeká do konce roku celkem dvacet lekcí. Je skvělé, že ani věk před osmdesát let nehraje vůbec žádnou roli v chuti naučit se něco nového. Hluboce před všemi smekám,“ doplnila Jiřina Foldynová.
Patronát nad seniorkami převzali žáci osmé třídy s rozšířenou výukou informatiky ze základní školy Ivana Sekaniny, které budou své svěřenkyně provázet nástrahami počítačového světa. „Určitě to společně zvládneme,“ shodli se. „Skoro všichni už jsme totiž učili zacházet s internetem svoje babičky a tety…“
Nadace Livie a Václava KlausovýchSlavnostního zahájení celého projektu v DPS Astra se zúčastnil porubský starosta Miroslav Novák a místostarosta Petr Jedlička. „Je důležité, abyste počítač nebrali jako svého nepřítele. On vám neublíží a ani vy neublížíte jemu. Všechno se totiž dá obnovit. Je pravda, že nejideálnějšími žáky při práci s počítačem jsou malé děti, které nemají strach cokoli udělat. Ale i vy svůj ostych určitě brzy překonáte,“ řekl Miroslav Novák. „Dneska je práce s počítačem pro většinu lidí samozřejmostí. Ale vy máte při učení jednu obrovskou výhodu - pomocníky ze základní školy. Všem vám přeji pevné nervy,“ dodal Petr Jedlička.
„Už se moc těšíme, až si budeme mailovat s porubskou radnicí,“ konstatovaly po zahájení kurzu se smíchem seniorky.
Účastnice kurzu Božena Morawová má v budoucím využití práce s počítačem zcela jasno: „Přihlásila jsem se, abych se naučila posílat emaily a mohla na internetu vyhledávat různé věci, které mě zajímají. Mám totiž dvanáct pravnoučat a už i tříletý pravnouček umí komunikovat přes internet. Chtěla bych touto cestou pravnoučatům ještě lépe porozumět.“

Současně se startem Kurzu informační gramotnosti bylo v DPS Astra oficiálně zahájeno vypůjčování knih z „domácí knihovničky“ prostřednictvím nově zavedené databáze knih na PC. Databázi, zahrnující přes dva tisíce svazků, sestavila obyvatelka DPS Šárka Ševčíková. „Velmi se tak zjednoduší přehled o knihách a o jejich zapůjčení,“ uvedla ředitelka Centra sociálních služeb Jiřina Foldynová.