6.9.2007 – Poruba vítá nové občánky desetkrát ročně

V letošním roce přivítala porubská radnice v obřadní síni 285 nově narozených Porubanů. Za celý loňský rok se obřadu vítání občánků zúčastnilo celkem 427 dětí se svými rodiči a příbuznými.

„Vítání občánků probíhá na porubské radnici desetkrát ročně. Rodičům narozených miminek, které mají trvalý pobyt v Porubě, posíláme pozvánku ke slavnostnímu přivítání. Tento rok jsou před námi ještě čtyři nedělní obřady,“ sdělila noví občáncimatrikářka Monika Katschmarzová.
Děti dostanou na památku plyšové hračky a blahopřání, rodiče se slavnostně podepíší do pamětní knihy. U každého vítání občánků je přítomna také zdravotní sestra, která rodičům pomůže v případě, že se miminkům něco nelíbí.
„Při setkáních na radnici vítáme nejčastěji děti ve věku zhruba dvou měsíců. Pokud ovšem miminko onemocní, nebo rodiče nemohou přijít, je samozřejmě možné zúčastnit se vítání občánků v dalším termínu,“ upřesnila Monika Katschmarzová.
„Ze všech občanských obřadů, které na radnici provádíme, je vítání tou nejmilejší povinností,“ řekl porubský starosta Miroslav Novák.
„Samotné narození je malým zázrakem a uvedení do společnosti je moc příjemným zážitkem,“ dodal starosta.
V letošním roce patří mezi oblíbená dívčí jména Adéla a Karolína, u chlapců je to Vojtěch a Ondřej.