Mlází (9. 11. 2021 – 30. 1. 2022)

3/11 2021

práce Sarah Dubné, Jakuba Dvořáka, Kristiny Fingerland a Kateřiny Jirsové

Mlází (9. 11. 2021 – 30. 1. 2022)

Instalace v Galerie Dukla propojuje do jednoho celistvého organismu různorodé tvůrčí postupy kolektivu autorů, jejichž tvorba má blízko k architektuře, vztahu člověka a objektu, těla, prostoru i přírody. Jejich environment je zde otevřen samovolnému vývoji – růstu, rozpadu, bujení i degradaci. Je příběhem v meziprostoru, průchodu z jednoho místa do druhého, který vzdává hold přehlíženému.

Šárka Zahálková

Sarah Dubná
je absoleventka AVU v Praze, 
včelařka a tatérka. Zabývá se mezidruhovou spoluprací autonomních systémů, především vztahem lidí a včel nebo parazitickými soužitími. Zajímají ji funkční vrstvy (plástve, obklady, glazury) a procesy, jež je ovládají (izolace, pálení, růst). Vyhledává napětí mezi figurací a hostitelským povrchem.

Jakub Dvořák
je architekt, absolvent FA TUL v Liberci. Architektonická praxe autora běžně ukotvuje v poměrně velkých měřítcích a kontextech. Nutí ho zamýšlet se nad obytností, obyvatelností, funkcí staveb či prostředí, a to především ve vazbě na člověka či určitou komunitu. Ve své volné tvorbě se však citlivě uchyluje k drobnosti až nepatrnosti běžných objektů – jejich významům a stavům.

Kristina Fingerland
je absolventka pražské UMPRUM – ateliéru Ilustrace a grafika. Ve své práci osciluje mezi ilustrací, grafikou,  autorským textem a instalací. Často pracuje s textilem a jeho tvůrčí up-cyklací. Způsob práce, kontext a jeho časovost se vždy odráží ve výsledném díle. V rovnocenné kvalitě a hloubce sdělení tak pod jejíma rukama vznikají ilustrace situací, hmatatelné příběhy a děje, jakož i nositelné svršky.

Kateřina Jirsová
je absolventka pražské UMPRUM – ateliéru Koncept – Objekt – Význam. Ve své práci dlouhodobě zkoumá vztah prostoru, těla a objektu. Pohybuje se na hraně volného umění a designu. Zkoumá možnosti a limity současného šperku. Materiál, k němuž se často vrací, je křída – pro její křehkost a dočasnost. Vytváří tělové objekty, které svým nošením vědomě degradují, či mění svou stavbu.


Výstava a doprovodný program se uskutečňují za podpory Ministerstva kultury ČR a statutárního města Ostravy.

logo MKlogo Ostravy