Toxické vztahy (29. 6. – 16. 9. 2021)

29/6 2021

výstava prací Terezie Rausové a Zity Elznic

Toxické vztahy (29. 6. – 16. 9. 2021)

Pojem „toxický vztah“ nejčastěji chápeme ve smyslu dysfunkčního partnerství. Obecně se však může jednat o jakékoli vztahy, v nichž je „něco špatně“ – vyskytuje se zde element nerovnováhy, narušení, destrukce.

Vzájemné vazby a postavení člověka v rámci společenského i přírodního systému jsou v popředí myšlenkového kontextu tvorby dvou  autorek nejmladší generace, Zity Elznic (*1992) a Terezie Rausové (*1998). Toxicita zastupuje hodnotový systém a způsob našeho nakládání s okolním světem i s námi samotnými.

Terezie Rausová staví na výrazné, fluorescenční barevnosti pláten, v nichž zobrazuje znepokojivé výjevy deformovaných či uvězněných postav, hybridů zvířat a člověka. Zájem o transformaci a modifikaci těla vychází ze zkoumání tlaku současného kosmetického průmyslu. Na jiných malbách zachycuje až abstraktní detaily struktur, připomínající organismy pod mikroskopem a navozující otázku vztahů a hierarchie mezi živými organismy. Zita Elznic se dlouhodobě se věnuje tématu zvířat a hodnoty života v obecném slova smyslu. Zástupným symbolem se jí stalo maso – mrtvá hmota ze živých tvorů, již lidstvo získává i využívá bez rozmyslu stejně jako ostatní přírodní zdroje. 

Kateřina Štroblová


Výstava a doprovodný program se uskutečňují za podpory Ministerstva kultury ČR a statutárního města Ostravy.
logo MK

logo Ostravy