Navigace

6x6 (19. 2. – 29. 3. 2018)

6/2 2018

Výstava fotoprací ostravských fotografů

6x6 (19. 2. – 29. 3. 2018)

Po loňské výstavě 6x9 představuje neformální uskupení ostravských fotografů novou kolekci snímků. Skupina vznikla okolo Kamrlíku fotografie a i v dnešní uspěchané době stále tvoří pomocí klasického černobílého procesu.

Lucie Sedláčková
Lucie pochází z Opavy a fotografování ji vždy bavilo, ale až v roce 2016 po setkání s nadšenci okolo srazů flexaretů objevila kouzlo temné komory. Velmi ráda hledá zajímavé architektonické prvky, stíny, odlesky a zrcadlení obrazů. Lucii není lhostejná devastace přírody, ze které čerpá pozitivní energii a inspiraci.


Jarmil Bobin

Narozen v Opavě pod jménem Tomáš Nevrlý. První fotografické krůčky zvládl s fotoaparátem značky Zenit a dodnes na něj i přes mnohostrannou kritiku nedá dopustit. Fotí jen klasickými fotoaparáty a jen pro radost. Rád fotí motivy pro něj zajímavé. Snímky pro tuto výstavu nafotil Pentaconem six a Flexaretem S.

Výstavy:
2017 6x9 – Kavárna Maryčka, Ostrava
2016 FotOstrava – Kavárna Maryčka, Ostrava
2015 Double Fantasy (s Dominikou Lednickou) – Galerie na schodech, ÚMOb Poruba

Petr Prejda
Fotograf a letecký RC modelář. Pochází z Bohumína. Po začátcích s digitální fotografií se mu dostal do rukou český fotoaparát Flexaret, který v něm probudil lásku k černobílému analogovému světu a k červenému světlu temné komory. Nyní fotí výhradně na film, který často zakládá nejen do flexaretů ze své sbírky, ale také do vlastnoručně vyrobené dírkové komory 6x17. Nejraději se s fotoaparátem na krku toulá ulicemi měst a zachycuje běžný život kolem sebe; toto téma také představuje ve svém výběru fotografií. Je organizátorem srazu flexaretů.

Výstavy:
2017 6x9 – Kavárna Maryčka, Ostrava
2016 FotOstrava – Kavárna Maryčka, Ostrava

Kateřina Machulková
Fotografie pro ni znamená moment zastavení a zklidnění se v hektickém světě, ráda objevuje zašlou krásu zapomenutých míst. V souboru Grosswasser ukazuje nádraží v obci Hrubá Voda na Olomoucku. Chátrající budova nese stopy dob minulých, přesto je stále patrný její tehdejší půvab.

Výstavy:
2017 6x9 – Kavárna Maryčka, Ostrava
2017 Only Ghosts Remain – OFFO – Polish festival of pinhole photography
2016 FotOstrava – Kavárna Maryčka, Ostrava

Tom Hudeček
Fotografii se věnuje od roku 2005, kdy dostal od otce svůj první fotoaparát Zenit. Od té doby se fotografie stala nedílnou součástí jeho života. Při svých cestách sleduje osudy lidí, ale také ukazuje kontrast mezi člověkem a nespoutanou přírodou. Poznáte jej podle čtvercového formátu nebo barevné fotografie. Snímky nazvané Die Mauer ukazují, jak se dnes Berlín vyrovnává se svou jizvou z minulosti.

Výstavy:
2016 – TA3 – Speaking of Mountains, Ostrava – Hogo Fogo
2016 – Doteky času II. – Touches of Time II., Kielce, Poland – Filharmonia Świętokrzyska im. Oskara Kolberga
2015 – Doteky času I. – Touches of Time I., Nitra, Slovakia – Fotogaléria Trafačka

Dalibor Bednář
Je povoláním zaměřený technicky, mimopracovními zájmy a aktivitami orientovaný různými kulturními směry, mezi nimiž jednoznačně převažuje zájem o výtvarné umění a především o fotografii. Fotografování se soustředěně věnuje desítky let a za tu dobu postupně dosáhl kvality, kterou stírá hranici mezi fotografickými amatéry a profesionály. V posledních letech pracuje převážně formou tematických projektů, které pak prezentuje na samostatných výstavách v ČR i v zahraničí, publikuje v pravidelně vydávaných fotografických kalendářích, nebo formou fotografických autorských publikací.

Výstavy:
2017 – Masopust, Vídeň, Rakousko – Galerie auf der Pawlatsche
2017 – Se Sudkem za zády, Hukvaldy – Informační centrum
2017 – Ocelové město, Gorizia, Italy – Studio Faganel

Stanislav Boščík
Fotí od dětství, ale období fotografická u něj střídala i dlouhá období abstinence. V posledních letech však závislosti na fotografii podlehl zcela, a to zejména pro krásu starých fotografických přístrojů, opojnost valérů šedé barvy, omamnost vůně chemikálií a v neposlední řadě pro klid v temné komoře. Do přírody či města se vydává obtěžkán fotoaparáty a objektivy, aby se pak skrze ně – schvácen, ale zároveň uchvácen – snažil zachytit všední výjevy tak nějak nevšedně.

Výstavy: 2017 6x9 – Kavárna Maryčka, Ostrava

Ladislav Vavřík
Fotím rád a je to na mně doufám znát... Každý, kdo zná vůni ustalovače, dobře ví, kde najde na Hulváckém kopci pověstný Kamrlík fotografie, který zde Ládík provozuje již od roku 1997.

Výstavy:
2017 6x9 – Kavárna Maryčka, Ostrava
2016 FotOstrava – Kavárna Maryčka, Ostrava
2015 Království za koně, Nový Jičín – Návštěvnické centrum Nový Jičín

Jan Hamal
Fotografie Jana Hamala jsou hlubinnou sondou do klikatých cest autorova podvědomí. Umně spojuje své dvě vášně – cit pro fotografii a intuitivní práci s ní, se studiem psychoanalýzy a zkoumáním vlastního nitra. Inspirací je mu surrealismus, odlesky ve výlohách měst; v těch hledá obrazy mezi snem, imaginací a realitou. Divákovi ponechává prostor pro interpretaci a dává mu tak možnost proniknout spolu s ním do vlastního nevědomí. Divák je autorem veden, a přesto je mu ponechán dostatečný prostor pro objevování – na první pohled skrytých – spojitostí vlastní duše. Nejčastěji používá středoformátový aparát Kiev 88cm a nově též Pentacon Six.

Výstavy:
2017/2018 Autorská, Ostrava – Kamrlík fotografie
2017 6x9 – Kavárna Maryčka, Ostrava 2017 Autorská, Ostrava – Slezskoostravská galerie

Bližší informace o skupině na http://6x6.cz