Navigace

Barevný svět (21. 5. – 28. 6. 2018)

11/5 2018

Fotografie, olejomalby a pastely členek výtvarné skupiny Kruh

Barevný svět (21. 5. – 28. 6. 2018)

Výtvarná skupina Kruh
Tato výtvarná skupina s názvem Kruh byla založena v roce 2011. Zakládajícími členkami jsou: Jana Pavelková, Helena Freislerová a Ali Procházková. Na společných výstavách se Helena Freislerová prezentuje svými fotografiemi, Jana Pavelková olejomalbami a Ali Procházková oleji a akryly. Výtvarnice sdružené v této skupině se liší výtvarnými technikami zpracování svých děl, ale spojuje je přátelství na cestě v hledání vlastního uměleckého výrazu.

Helena Freislerová
Narodila se v Ostravě, kde žije a pracuje. Výtvarné vzdělání získala na Lidové konzervatoři v ateliéru Petry Dvořáčkové. Věnuje se malbě, ale i fotografování. Zúčastnila se workshopů s uměleckými fotografy Robertem Vanem a Janem Karbusickým. Její fotografie získaly 1. místo v soutěži Barevný Akcent Lowepro Team a čestné uznání v soutěži Anachronismus.

Alfia (Ali) Procházková
Narodila se v Rusku, kde vystudovala Kazaňskou federální univerzitu. Výtvarnému umění se začala věnovat po příjezdu do Ostravy v roce 1988, kde navštěvovala uměleckou konzervatoř. Své obrazy tvoří akrylovými a olejovými barvami. Vystavovala například v galerii Osten v makedonské Skopji nebo francouzském Calais. Tentokrát vlastní angažmá ve výstavě vynechala, ale plně podporuje snažení ostatních.

Jana Pavelková
Narodila se v Ostravě, tvoří v tomto kraji, ale i na Slovensku na Kysuci. Je absolventkou Střední průmyslové školy stavební a Lidové školy umění. Kresbu soukromě studovala u ostravského malíře Oty Holase a malbu u profesora Aloise Knopa z Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Jako techniku malby svých výtvarných děl používá olej s úpravou sgrafito. Již od roku 1964 vystavuje jak v České republice, tak na Slovensku. Její obrázky jsou v soukromých sbírkách v Německu, Polsku, na Ukrajině i mimo Evropu.

Od roku 2015 vystavuje společně s výtvarnou skupinou Kruh také Eliška Pavelková.

Eliška Pavelková
Narodila se v Ostravě. Její vztah k umění se vytvářel již od dětství. První kresby a malby jsou archivovány v ateliéru Jany Pavelkové. V letech 2003–2009 navštěvovala základní uměleckou školu. V roce 2006 absolvovala kurz krajinomalby ve Štramberku s ateliérem Viridian. V roce 2010–2011 se zúčastnila mobilních výstav organizovaných tímto ateliérem. V letech 2016 a 2017 si rozšiřovala výtvarné vzdělání studiem v ateliéru Viridian v Ostravě. Vystudovala chemicko-technologickou fakultu Univerzity Pardubice.

V roce 2017 byla přijata do skupiny Kruh Marie Slavíková.

Marie Slavíková Lesniaková
Autorka se věnuje malbě na hedvábí technikou akvarelu. Své práce vystavovala do roku 1990 v Jihomoravském kraji. Poté, co se přestěhovala na sever Moravy, začala vystavovat v Ostravě a jejím okolí. Velký úspěch měla výstava jejích prací na Velvyslanectví Španělského království v egyptské Káhiře.

Výtvarná skupina Kruh od svého založení uskutečnila společné výstavy:
2012 Galerie na schodech, Ostrava
2013 Obecní úřad Řepiště
2013 Knihovna Žabeň
2014 Galerie Prostor, Havířov
2015 Galerie LARA, Čeladná
2015 Galerie na schodech, Ostrava
2015 Galerie VŠB-TUO, Ostrava
2016 Kavárna Qalt cafe, Ostrava
2016 Minigalerie Denti, Ostrava
2017 Galerie Život, Krevní centrum Fakultní nemocnice, Ostrava
2017 Lázně Čeladná
2017 Kavárna a čajovna Arnakarana, Ostrava