Navigace

Barvy tančí (16. 5. – 23. 6. 2022)

11/5 2022

výstava prací výtvarné skupiny Kruh

Barvy tančí (16. 5. – 23. 6. 2022)

Výtvarná skupina Kruh byla založena v roce 2011. Od tohoto roku uspořádala v Moravskoslezském kraji 24 výstav.

Zakládajícími členkami jsou Jana Pavelková, Helena Freislerová a Ali Procházková. Na společných výstavách se Helena Freislerová prezentuje fotografiemi, Jana Pavelková olejomalbami a Ali Procházková oleji a akryly. Výtvarnice sdružené v této skupině se sice liší výtvarnými technikami, kterými zpracovávají svá díla, ale spojuje je přátelství na cestě v hledání vlastního uměleckého výrazu.

V roce 2015 se k výtvarné skupině Kruh přidala Eliška Pavelková, v roce 2017 byli přijati Martin Pavelka a Marie Slavíková Lesniaková.

Na výstavě Barvy tančí představí svá díla Jana Pavelková, Marie Slavíková Lesniaková, Martin Pavelka a Helena Freislerová. Technika jejich děl je různá, a to olej na plátně, malba na hedvábí a fotografie.

Helena Freislerová
Narodila se v Ostravě, kde žije a pracuje. Výtvarné vzdělání získala na Lidové konzervatoři v Ostravě v ateliéru Petry Dvořáčkové. Věnuje se malbě i fotografování. Zúčastnila se workshopů s uměleckými fotografy Robertem Vanem a Janem Karbusickým. Její snímky získaly 1. místo v soutěži Barevný Akcent Lowepro Team a čestné uznání v soutěži Anachronismus.

Martin Pavelka
Pochází z Ostravy, kde vystudoval VŠB-TUO. V letech 1998–2000 navštěvoval kurzy kresby a grafiky. Od roku 1998 vydával komiks s historickou tematikou. Technika zpracování jeho výtvarných děl prošla vývojem, a to od pastelu k oleji a akrylu.

Jana Pavelková
Narodila se v Ostravě; tvoří nejen v našem kraji, ale i na Slovensku na Kysuci. Je absolventkou Střední průmyslové školy stavební a Lidové školy umění. Kresbu soukromě studovala u ostravského malíře Oty Holase a malbu u profesora Aloise Knopa z Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. Jako techniku malby svých výtvarných děl používá olej s úpravou sgrafito. Již od roku 1964 vystavuje jak v České republice, tak na Slovensku. Její obrázky jsou v soukromých sbírkách v Německu, Polsku, na Ukrajině i mimo Evropu.

Marie Slavíková Lesniaková
Autorka se věnuje malbě na hedvábí technikou akvarelu. Své práce vystavovala do roku 1990 v Jihomoravském kraji. Poté, co se přestěhovala na sever Moravy, začala vystavovat v Ostravě a jejím okolí. Velký úspěch měla výstava jejích prací na španělském velvyslanectví v egyptské Káhiře.