Navigace

Jaroslav Kubík a jeho studenti (6. 5. – 12. 6. 2019)

3/5 2019

Výstavní expozice je průřezem tvorbou studentů ostravské části Školy výtvarné fotografie Foto-kubik.cz stávajících ročníků 2015–2019.

Jaroslav Kubík a jeho studenti (6. 5. – 12. 6. 2019)

Škola vznikla v roce 2003 v Ostravě a v roce 2014 se rozrostla o sekci v Praze. V roce 2016 se výuka rozšířila o tvorbu speciální letecké fotografie. V současné době studuje ve škole výtvarnou fotografii 19 dospělých a devět dětí. Nejstaršímu studentovi je 63 let, nejmladšímu devět let. Nyní školu kromě českých posluchačů ze všech koutů republiky studuje dálkově i studentka z USA. Z řady studentů se stali vynikající profesionální fotografové – namátkou Marek Čmejla, Michal Hložek, Karolína Hanzlíková, Lenka Macurová, Dagmar Grygarová, Lumír Grygar, Pavla Gajdová a spousta dalších.

Jaroslav Kubík je zakladatel školy a pedagog, výtvarný fotograf, autor a spoluautor řady knih a publikací. Za námět a fotografickou část knihy Tep nemocnice získal prestižní cenu E. E. Kische za literaturu. Fotografii vyučuje i v zahraničních školách. Ve své tvorbě se věnuje portrétní fotografii, kde mu modelem byla celá řada celebrit, a rovněž ilustrační a letecké fotografii. Stál také u zrodu myšlenky otevřít na porubské radnici Galerii na schodech a zahájil její provoz výstavou svých prací v září 2001.