Navigace

Mezi mraky slunce (4. 4. – 17. 5. 2018)

23/3 2018

Výstava snímků z ukrajinského Mukačeva, které pořídil fotograf Miroslav Němeček, jenž ho navštívil v roce 2015 s dobrovolníky z Dobrovolnického centra ADRA.

Mezi mraky slunce (4. 4. – 17. 5. 2018)

Situace na Ukrajině je v současné době pro všechny nelehká, tedy i podmínky k životu jsou těžké... A přesto nalézal fotograf Miroslav Němeček hravost a radost u dětí ze sociálně slabých rodin v Mukačevu, které v březnu 2015 navštívil zároveň s dobrovolníky z Dobrovolnického centra ADRA, aby těmto dětem společně připravili zajímavý program plný her a zábavy.

Na prozápadní Mukačevo, město na Zakarpatské Ukrajině, v plné míře doléhá krize tamní společnosti. Skoro třicet procent obyvatel má vážné problémy s alkoholem. Zpřetrhané sociální vazby, skrytá agresivita a odcizení – to jsou na první pohled neviditelné problémy, které trápí většinu dětí. Nevhodná státní politika s několikanásobně vyššími přídavky, než je průměrná místní mzda, dělá z dětí rukojmí svých rodičů. Stávají se tak nástrojem k „vydělávání“ peněz.

Na fotografiích jsou zachyceny děti jedné z mukačevských škol. Jsou to děti, kterým chybí rodičovská péče, dobrý příklad a motivace pro další život. V některých případech je rodiče ponechávají napospas ulici. Matka i otec jsou závislí na alkoholu nebo drogách a neřeší, zda jejich potomci chodí do školy, nezajímají se o jejich hygienu, oblečení ani jídlo. Tyto děti potřebují pomoc okolí.

S válečným konfliktem na Ukrajině a probíhajícími nepokoji se navíc hlavně dětem hodně změnil život. Strádají, prožívají nejistotu, vidí, co dělá stres s jejich rodiči. Jsou nastalou situací potrestány nejvíce – a vůbec nevědí proč.

Dobrovolnické centrum ADRA pořádá již od roku 2007 letní tábor pro školáky patnácté základní školy z Mukačeva. O prázdninách se ho pravidelně účastní okolo šedesáti chlapců a dívek ve věku od šesti do 17 let. Čeští dobrovolníci se v roli instruktorů místním klukům a holkám věnují čtrnáct dní a snaží se jim zprostředkovat zážitky, jaké k létu a dětství patří.

Gabriela Slívová, Dobrovolnické centrum ADRA