Navigace

Ostravská zákoutí (16. 1. – 30. 6. 2023)

16/1 2023

výstava fotografických prací studentů porubské Střední školy služeb a podnikání

Ostravská zákoutí (16. 1. – 30. 6. 2023)

Výstava na téma Ostravská zákoutí prezentuje výběr snímků známých i netradičních míst.

Klasický černobílý pohled na městský obvod Ostrava-Vítkovice ztvárnil Jakub Ksiažek, který promyšleně pracuje se světelnou atmosférou. Světelná silueta a grafická stylizace s absencí detailů zaujala na cestě městem Ondřeje Kubíka a Daniela Kereškéniho. Barva a světlo jsou důležitým prvkem na snímcích Jaromíra Ožany. Až imaginativní pohled na město zachytila v působivém detailu obchodního domu Ostravica-Textilia Kristýna Zupková.

Digitálními zásahy a vícenásobnou expozicí realizuje své „snové“ obrazy města s jeho okolní krajinou Nela Kubánková. Představuje nám působivé digitální koláže, které promyšleně komponuje a obohacuje o figurální prvek. Subjektivní pojetí ostravských architektonických dominant a nový pohled na moderní tvář města prezentují Sára Bajgarová, Marek Staník a Michaela Šabacká.

Nedílnou součástí realizovaného projektu jsou rovněž subjektivní dokumentární snímky obyvatel Ostravy-Vítkovic zachycené objektivem Barbory Krenželokové a Jakuba Ksiažka.

Mimo tradiční pohled na město kolem nás se studenti v této fotografické disciplíně uměli tvůrčím způsobem nejen zorientovat, ale i výtvarně ji realizovat. Své subjektivní pocity z města zde přetvářejí do dvojrozměrného obrazu, ve kterém aplikují kánony klasické kompozice i práce se světlem.

Na prezentovaných snímcích 27 studentů z 2. až 4. ročníku důmyslně propojuje svůj tvůrčí záměr s možnostmi současné digitální techniky a dosahují tak výsledků, které by byly ještě v dobách klasické analogové fotografie jen stěží dosažitelné. Díky dobré znalosti digitálního způsobu záznamu obrazu mladí autoři výrazně rozšířili své tvůrčí postupy v dokumentární fotografii, krajinářské fotografii a fotografickém zátiší.

Studentské snímky v současném projektu nemají ambice seznámit diváky jen s pohledy na město, které láká industriální turisty do dané oblasti. Vystavující autoři často vizualizují civilizační a ekologické problémy, širší životní prostředí města i proces jeho utváření.

Dominika Koblovská, kurátorka výstavy