Navigace

Porubská sorela a další krásy u nás (7. 11. 2022 – 4. 1. 2023)

26/10 2022

výstava kreseb a maleb Ludmily Janech Sojkové

Porubská sorela a další krásy u nás (7. 11. 2022 – 4. 1. 2023)

Poruba je mé dětství a mládí. Narodila se mi zde dcera a po osmi letech i syn. Pak jsme se s rodinou odstěhovali, ale na své město jsem nikdy nezapomněla. Po patnácti letech jsem se do Poruby znovu vrátila a žiji zde dodnes.

Od malička jsem ráda kreslila. Žádný kousek papíru či novin neunikl před mými kresbami. Ani zeď :-). Ve škole jsem si kreslila ve všech hodinách, do všech sešitů, a to hlavně při hodinách dějepisu. Paní učitelka Káňová uměla poutavě vyprávět, a to se mi dobře kreslilo...

Pro rodiče sice nebyla dráha malířky perspektivní, takže chvíli má cesta vedla jiným směrem, ale později jsem se k malování vrátila a absolvovala jsem konzervatoř. Dlouho jsem preferovala malbu olejem, ale po čase jsem se vrátila k oblíbenému pastelu. Kvůli těžké alergii jsem začala také olej nahrazovat akrylem. Potkala jsem akademického malíře Tomáše Oslizloka a ten mě přivedl i k dalším výtvarným technikám. Ukázal mi například různé způsoby práce s akvarelem, který jsem neměla moc ráda už od základní školy. Zalíbila se mi kolorovaná perokresba, kterou jsem namalovala Porubu, sérii ostravskokarvinských dolů, Piešťany a další motivy.

Mám ráda přírodu, často pobývám v Beskydech a Jeseníkách, a tak často čerpám náměty z tohoto prostředí, např. cyklus 15 beskydských vodopádů na velkých formátech – akryl na plátně.  Také mě velmi inspirují děti a zvířata, které ztvárňuji na svých plátnech.

Kreslím a maluji s láskou a budu ráda, pokud ta krása, kterou se snažím kolem sebe zachytit, najde cestu k vám a předá vám také radost a potěšení.

Obrazy Poruby s architekturou sorely si našly cestu nejen do ČR a na Slovensko, také do Londýna, Skotska, USA, Argentiny i Afriky.

Výstavy
Muzeum Johanna Schrotha 2021, 2022
Národní dům Frýdek-Místek 2022
Galerie Zlatý Kohout Praha
DK Akord Ostrava-Zábřeh
K-Trio Ostrava-Zábřeh
KD Radost Havířov
Rýmařov Diakonie – stálá výstava
Knihovna L. Podéště, Ostrava-Poruba
Ústřední knihovna Ostrava
Zámek Frýdek-Místek, Salon 2021
OPEN ART FEST Praha 2021
K3 Bohumín
KD Orlová
Galerie Radnice Vyškov
KC Frýdlant nad Ostravicí
Knihovna Petřvald
Galerie Vratimov
aj.