Navigace

Svět v dvojrozměrném prostoru (21. 1. – 7. 3. 2019)

16/1 2019

Výstava prací studentů oboru fotograf porubské Střední školy služeb a podnikání

Svět v dvojrozměrném prostoru (21. 1. – 7. 3. 2019)

Každý rok v lednu představují své práce v radniční Galerii na schodech studenti oboru fotograf porubské Střední školy služeb a podnikání. „Výstava Svět v dvojrozměrném prostoru je zaměřena na volnou tvorbu mladých autorů a není vázána na určité téma, každopádně by však měla přinést osobitý pohled na naši trojrozměrnou skutečnost – nahlédnout na okolní svět z perspektivy tvůrce, který si je vědom limitů fotografického přístroje, ale i nekonečných možností lidské fantazie,“ uvedl učitel odborného výcviku Vladislav Jasiok.

 

Někteří studenti vystaví své práce v Galerii na schodech během svého studia pouze jednou, někteří svá díla představují každoročně až do svého absolutoria. Právě u nich vidíme nejčastěji individuální zájem o žánr či zalíbení v určité tematice stejně jako sklon k dokonalému zachycení reality nebo naopak únik do světa fantazie pomocí kouzelných filtrů fotoaparátu nebo grafických nástrojů.

Každý autor přináší na výstavu určité specifikum. A možná si tak trochu hrají. Martin Sojka si hraje s optikou, Adéla Barochová se světly a stíny. Dominik Knýbel i po třech letech dokazuje, že jeho světem je říše fantazie. Lidé jsou zase oblíbeným motivem Štěpánky Parvové.

Tito studenti i jejich spolužáci se díky výstavě učí o svém díle hovořit, inspirují se navzájem i poznámkami návštěvníků. V budoucí kariéře fotografa jim střet s konkurencí a různorodým názorovým spektrem jistě pomůže.