Navigace

Životy (3. 4. – 4. 5. 2017)

20/4 2017

Dorota Kaustová se věnuje animaci, ale také ráda kreslí a tvoří smalty. Ve svých dílech ztvárňuje věci, které zažila, své pocity i názory na život. Byla by ráda, kdyby lidé z jejích obrazů cítili jak kladné, tak záporné emoce, které do nich vložila a pod nimiž svá díla tvořila.

Životy (3. 4. – 4. 5. 2017)

Sedmnáctiletá studentka Střední umělecké školy v Ostravě, vystupující pod přezdívkou DKCarp, se narodila 10. října 1999 v Ostravě. Absolvovala základní uměleckou školu v Ostravě pod vedením Jeleny Jedličkové a Mgr. Hany Kokešové a v současnosti studuje obor grafika-animace na Střední umělecké škole v Ostravě. Už několik let se věnuje studiu animace v tvůrčí filmové dílně Elen Mrázové v QQ studiu Ostrava. Zde v deseti letech vytvořila svůj první film Moje rodina, který získal v šesti státních animačních soutěžích ve svých kategoriích první místa. V říjnu a listopadu roku 2016 měla první výstavu v Galerii Výtvarného centra Chagall v Brušperku, kde představila svá díla z digitální tvorby a smalty.

Vedle animace, které by se v budoucnu ráda profesionálně věnovala, se Dorota Kaustová zabývá také kresbou, malbou a smaltem, jenž ji okouzlil a jemuž se stále učí. Od roku 2012 se zajímá rovněž o digitální tvorbu (na poli této umělecké techniky je samouk). Jejím cílem je být animátorkou a animovat kreslené filmy pro všechny věkové skupiny lidí.

Dorota Kaustová maluje převážně nahé zrzavé pihovaté dívky nebo mladé ženy, které v sobě nesou něco z ní samotné (i ona je pihovatá zrzka). Ve svých dílech ztvárňuje věci, které zažila, své pocity i názory na život. Byla by ráda, kdyby lidé z jejích obrazů cítili jak kladné, tak záporné emoce, které do nich vložila a pod jejichž vlivem tvořila.

Výstava v Galerii na schodech představuje autorčino kouzlení s animací, digitální tvorbu a smalty. Potrvá od 3. dubna do 4. května 2017 a lze ji navštívit každý všední den od 8 do 12 hodin, v pondělí a ve středu také od 13 do 17 hodin.