19.4.2007 – Oslavy Dne Země se vydařily

Davy dětí pod dohledem pedagogů zaplavily prostor u kruhového objezdu na porubské Hlavní třídě, kde se konaly oslavy Dne Země. Ostrava se připojila k celosvětové akci zaměřené na ochranu životního prostředí už pošestnácté.

„Hlavní třída je dějištěm oslav Dne Země pátým rokem,“ sdělil porubský místostarosta Petr Jedlička. „Jde o hezkou tradici v centru Poruby, kterou je i v budoucnu třeba podporovat,“ doplnil místostarosta.
Den Země na Hlavní třídě„Oslav Dne Země se naše škola účastní každým rokem, akce je pro výchovu dětí přínosem. Letos si žáci do ekologického průvodu vyrobily masky zvířátek a řadu transparentů,“ prozradila Emilie Paličková ze Základní školy Karla Pokorného 1382.
Den Země nabídl dětem i jejich doprovodu mnoho soutěží a přednášek s ekologickou tematikou. Velký zájem byl o besedy sokolníků ze skupiny Vanacos, děti si mohly dravce nejen prohlédnout, ale také pohladit. Oblibě se těšila i lama Bonifác z ostravské zoo a poníci, na kterých se děti mohly svézt.
Svátek Dne Země připadá na 22. dubna. Poprvé se slavil v roce 1970. Američtí studenti tehdy zorganizovali kampaň na přijetí nových ekologických zákonů a zvýšení státního rozpočtu na ochranu životního prostředí. Ostrava Den Země poprvé slavila v roce 1991.