22.11.2007 – V Porubě byla pokřtěna nová kniha

V Centru volného času na Vietnamské ulici byla slavnostně pokřtěna kniha s názvem Odkazy porubských kronik. Dílo, zahrnující několikasetletou historii Poruby, sestavil Jiří Lexa, předseda Letopisecké komise RMOb Poruba. Kmotrem se stal porubský starosta Miroslav Novák.

Jiří Lexa shromáždil kromě textů také bohatý fotodokumentační materiál, přibližující čtenářům dobové události. Kniha s rozsahem 335 stran mapuje historii Poruby od jejích počátků až do roku 2000. V publikaci jsou díky práci kronikářů zaznamenány nejen převratné události, ale i příběhy obyčejných lidí.
„Doufám, že na nás teď všichni kronikáři shlížejí z kronikářského nebe,“ poznamenal u křtu Jiří Lexa, kterému se historie stala velkým koníčkem. Křtu se zúčastnila také Františka Novotná, jediná žena, která v historii Poruby stála v čele obce. V roce 1964 ji 102členné plenární zasedání ObNV zvolilo předsedkyní Obvodního národního výboru v Porubě. „Věřím, že Odkazy porubských kronik přinesou čtenářům poznání, zábavu i vnitřní obohacení,“ řekl porubský starosta Miroslav Novák.

Autor publikace Jiří Lexa