5.11.2007 – Lidé občas ztrácejí neuvěřitelné věci

Mezi ztracenými předměty, které poctiví nálezci donesou na porubskou radnici, se často ocitne řada zajímavých věcí. V současné době jsou zde uschovány i dvě „ztracené“ figurky dřevěných žiraf, které zůstaly stát opuštěné na chodníku.

K předmětům, které lidé nejčastěji někde zapomínají, patří deštníky, batohy, svetry, brýle a hodinky. Do úschovny na porubské radnici nosí zapomenuté věci nejen občané, ale i strážníci městské policie a PČR. K dalším pravidelným „dodavatelům“ patří řidiči Dopravního podniku města Ostravy. Po svých pasažérech posbírají množství zapomenutých předmětů, které pak pošlou na oddělení ztrát a nálezů.
Lidé jsou nejvíce zapomnětliví v letních měsících. V úschovně porubské radnice se tak v červenci a srpnu nachází množství mobilních telefonů, plavek, ručníků a jiných svršků. „O každém nalezeném předmětu sepíšeme vždy protokol. Zapíšeme si údaje o nálezci, ale pokud chce zůstat v anonymitě, tak jeho přání pochopitelně respektujeme,“ sdělila Karla Abrahamčíková, která eviduje ztráty a nálezy. V případě, kdy je u nálezu kontaktní adresa, porubská radnice upozorní písemně majitele, aby si ztracenou věc vyzvedl. Všechny nalezené věci vede úřad v evidenci půl roku, poté se úředně skartují a jsou zlikvidovány. To se však netýká dokladů, průkazek zdravotních pojišťoven nebo platebních karet. Tyto doklady jsou odeslány institucím nebo odborům, které je vydaly. „Patrně k nejkurióznějším předmětům, které u nás byly uschovány, patřil sádrový odlitek chrupu, sesterská uniforma a urna,“ zavzpomínala Karla Abrahamčíková.
V letošním roce se mezi ztrátami a nálezy na porubské radnici ocitlo 347 předmětů, z nichž si 97 vyzvedli jejich majitelé. Nyní se v úschovně nacházejí například pánské hodinky, taška se skripty, doklady na jméno Marie Hesková, cyklistická přilba, řetízky ze žlutého a bílého kovu a dvě sošky dřevěných žiraf.