6.2.2009 – Starosta se setkal s předsedy bytových družstev

O stavebních úpravách na náměstí Boženy Němcové diskutovali tuto středu zástupci vedení městského obvodu s předsedy bytových družstev. Obyvatele této lokality trápí nedostatek parkovacích míst. Starosta jim přislíbil, že prověří, zda je možné navýšit počet automobilových stání, aniž by došlo k zásahům do památkové zóny a zeleně.

„Zastupujeme obyvatele domů na náměstí Boženy Němcové a naše názory zohledňují přání většiny z nich,“ uvedli na úvod předsedové družstev s tím, že nejvíce trápí obyvatele této lokality nedostatek parkovacích míst. Zástupci obvodu je ujistili, že prověří veškeré možnosti, jak vyhovět jejich požadavkům. „Projekt rekonstrukce náměstí Boženy Němcové vznikl proto, abychom v celém prostoru zvýšili estetičnost bydlení, upravili silnice, chodníky i zeleň. Naší snahou je zohlednit také praktickou stránku bydlení, ke které parkování patří. Proto při zadávání jakéhokoliv projektu deklarujeme požadavek na vytvoření co nejvyššího počtu parkovacích stání,“ řekl starosta Poruby Lumír Palyza. Upozornil ale, že stavební úpravy musejí vyhovovat požadavkům dopravní policie, záchranářů, správců inženýrských sítí, odboru životního prostředí magistrátu a dalším institucím. „Náměstí Boženy Němcové patří do chráněné památkové zóny, jejíž ráz musí být zachován, každou úpravu proto musí posvětit také pracovníci památkové péče ostravského magistrátu,“ doplnil místostarosta Poruby Petr Mihálik.

Předsedové bytových družstev debatovali se zástupci vedení obvodu nad projektem rekonstrukce náměstí déle než hodinu. „Jsme rádi, že jednání bylo konstruktivní,“ uvedli na závěr předsedové. Starosta jim přislíbil další setkání. „Přesvědčit občany, že pracujete v jejich prospěch, není vždy jednoduché. Věřím, že se to dnes podařilo. Předsedům bytových družstev jsme dali jasný impulz, že u nás mají dveře otevřené,“ dodal Palyza.